IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект – новото бойно поле в технологичната война между САЩ и Китай

Опасенията, че Китай ще надмине САЩ в областта на ИИ, са надвиснали над всички политически дискусии за технологията във Вашингтон

21:00 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пекин обвини САЩ, че нарушават правилата на международната търговия чрез своите санкции и заяви, че ограниченията върху китайската индустрия за чипове са равносилни на "тормоз".

Вашингтон твърди, че действията му са в интерес на националната сигурност и са насочени към конкретни чувствителни технологии.

Китай не е предприел много ответни мерки. Миналия месец обаче китайските регулатори забраниха на операторите на "критична информационна инфраструктура" да купуват чипове от американската фирма Micron, като заявиха, че продуктите на компанията не са преминали успешно проверката на мрежовата сигурност.

По време на неотдавнашната среща на Блинкен с китайския президент Си, технологията не беше обсъждана публично, но двете страни несъмнено са я обсъждали.

Триоло посочи, че САЩ вероятно са повдигнали въпроси относно третирането на Micron, докато Китай би повдигнал въпроса за контрола върху износа.

"Пекин разглежда този пакет [контрол на износа] като удар, предназначен да отдели китайската полупроводникова индустрия от световната полупроводникова "екосистема", каза Триоло.

Двете страни обаче са в известна безизходица.

Блинкен говори за областите на сътрудничество между САЩ и Китай, като климатичната криза и икономиката. Но напредналите технологии са една от областите, в които двете държави продължават да се конкурират.

"Но в същото време, както казах, не е в наш интерес да предоставяме на Китай технологии, които биха могли да бъдат използвани срещу нас", каза Блинкен миналият понеделник.

"Това, което Китай иска, САЩ няма да го дадат, като например да позволят свободната продажба на чипове за Пекин или да не проверяват внимателно китайските инвестиции в американските технологии", каза Пракаш. "Битката между САЩ и Китай за технологично превъзходство е на път да навлезе в решителната си фаза", допълни анализаторът.

Китай агресивно се стреми към ИИ и технологично развитие, като използва политика на сътрудничество между правителството и индустриалния сектор. Това включва изследвания на военните приложения на ИИ, особено в областта на усъвършенстваното вземане на решения, коментира бившият министър на сухопътните войски на САЩ Патрик Мърфи пред Fox News.

Планът на Китай за развитие на ИИ от следващо поколение предвижда създаването на индустрия за ИИ, която да бъде равносилна на водещите държави до 2020 г., да бъде водеща в някои области до 2025 г. и да стане водеща в света до 2030 г. Той съвпадна с "революцията във военното дело" на Китайската народноосвободителна армия, която преминава от "информатизирана" към "интелигентна" война.

Китайските инвестиции в ИИ се съчетават с неговата стратегия за военно-граждански синтез: подход "цялото общество", който да позволи на Китай да развие най-технологично напредналата армия в света.

Сега е време американските компании да изберат страна: Китайската комунистическа партия (ККП) или националната сигурност на американския народ, категоричен е Мърфи. Когато става въпрос за мощни технологии като генеративния изкуствен интелект, те могат или да разработят тези технологии в Америка и съюзническите държави, които споделят нашите демократични ценности, или да ги разработят в Китай и да рискуват тези технологии да бъдат използвани от ККП.

За разлика от предишните огнища на напрежение, като това за 5G или TikTok, когато двете страни все още вярваха, че различията могат да бъдат изгладени, сега подобни идеи са политически мъртви. Пропастта между САЩ и Китай се е разширила толкова много и нито една от суперсилите не желае да преодолее различията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още