IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спре ли изкуственият интелект свръхикономиката?

Анализаторите прогнозират рязък ръст на американската индустрия, подкрепен от програмите за стимулиране на Джо Байдън. Но ИИ застрашава много работни места

13:50 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Президентът Джо Байдън иска да открие стриптийз клуб в Белия дом - и призовава за подкрепа на начинанието си: видеото, което се разпространява в социалните мрежи, е едно от многото, в които президентът на САЩ говори всякакви глупости. Това са фалшификати, създадени от изкуствен интелект, които се радват на голяма популярност. 

По-рано тази седмица истинският президент замина за Сан Франциско, за да разгледа по-сериозни проблеми, свързани с изкуствения интелект. Във вторник той се срещна с представители на технологични компании, разработващи ИИ; на срещата присъстваха и експерти по етика и активисти за защита на личните данни. Вярно е, че Байдън така или иначе беше в града, за да вечеря с милиардери от Силициевата долина, които дариха средства за кампанията му. Но фактът, че президентът присъства лично на такава среща, вместо да изпрати съветници, показва колко важен е станал този въпрос за Белия дом. Защото става все по-ясно каква заплаха може да представлява изкуственият интелект - не на последно място за икономическата програма на Байдън, пише в свой анализ за Die Zeit Хайке Бухтер

А тази програма е по-успешна, отколкото често изглежда. Това, което бившият президент Доналд Тръмп искаше да постигне с изблиците си в Twitter и търговските войни - връщането на промишлеността в САЩ, Байдън успява да постигне със своята - също протекционистка - политика на субсидии. Вярно е, че икономистите прогнозират рецесия за САЩ още от миналата година, а производственият сектор се забавя вече седем месеца. Това дори е желано, поне от Федералния резерв. Централната банка рязко повишава основните лихвени проценти от март 2022 г. насам. Така председателят на Фед Джей Пауъл искаше да ограничи високата инфлация в страната. 

Само едно потапяне преди икономиката да се повиши

Опасенията бяха, че това ще доведе до повишаване на заплатите на пазара на труда, което от своя страна ще доведе до още по-голямо повишаване на инфлацията. Но пазарът на труда се оказва изненадващо устойчив. Има много основания да се предполага, че икономиката на САЩ ще се забави през следващите месеци. Но ако се вярва на анализаторите, това ще остане само един краткотраен спад в икономическата крива. Според тях в САЩ е започнал суперцикъл за промишлеността.

През 2023 г. се очаква разходите за строителство на нови фабрики в производствения сектор да възлязат на 189 млрд. долара, което е три пъти повече в сравнение със средната стойност за 2010 г. от 63 млрд. долара. В резултат на това строителният сектор добави 192 хил. работни места през миналата година, въпреки че по-високите лихвени проценти отслабиха значително жилищното строителство. Не само американските компании инвестират в страната. Индустриалните инвестиции привличат вниманието на целия свят, смята Джо Куинлан, инвестиционен стратег в Bank of America Private Bank, който е автор на доклад по темата. „Когато разговаряте с компании в Южна Корея, Япония и Европа, всички те искат да говорят само за изграждане на присъствие в САЩ", казва той в тази връзка пред Axios.

Има няколко фактора, които допринасят за суперцикъла. След финансовата криза през 2008 г. промишлените предприятия в частност продължаваха да не желаят да се установяват в САЩ, което се отрази в инвестиционните разходи, които са под средното равнище. След това дойде шокът от пандемията. Но икономическите сътресения предизвикаха и напълно нова комбинация от тенденции в търсенето и предлагането, които сега предизвикват силен подем в промишлеността на САЩ. Затова и инвестиционната банка Morgan Stanley е оптимист, че те ще дадат тласък на икономиката и ще генерират по-силен растеж, по-висока производителност и по-голямо благоденствие през следващите години.

Последна актуализация: 13:51 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още