IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спре ли изкуственият интелект свръхикономиката?

Анализаторите прогнозират рязък ръст на американската индустрия, подкрепен от програмите за стимулиране на Джо Байдън. Но ИИ застрашава много работни места

13:50 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Според нея движещите сили на това развитие са цифровизацията, реорганизацията на веригите за доставки и енергийната трансформация. Но също така и смяната на поколенията, т.е. оттеглянето на поколението на бейби бумърите от професионалния живот. По-младите поколения са по-технологично ориентирани и по този начин ще стимулират иновациите, смятат анализаторите на Morgan Stanley. 

Не на последно място, големите стимулиращи пакети, които правителството на Байдън прокара през Конгреса миналата година, стимулираха значително производството в САЩ: двупартийният закон за инфраструктурата с обем от 1 трлн. долара, Законът за намаляване на инфлацията с 370 млрд. долара и Законът за чиповете и науката, в който се предвижда да бъдат предоставени още 50 млрд. долара за нови заводи за полупроводници в страната.

За да се намери сравнима държавна намеса в американската икономика, трябва да се върнем назад до 30-те години на миналия век, когато президентът Рузвелт се бори с Голямата депресия чрез своя Нов курс. Много от проектите все още са в етап на планиране. Но компаниите не чакат, а вече се опитват да си осигурят добра стартова позиция в борбата за субсидии и по-късно за пазарни дялове в областта на зелената енергия, например.

И точно тук се намесва изкуственият интелект. Досега се обсъждаха предимно опасностите, породени от манипулации, невярна информация или липса на защита на данните. Но ИИ е и все по-голяма заплаха за работните места, особено за т.нар. работни места, основани на знанието, които досега се считаха за относително сигурни. Макар че автоматизацията отдавна е променила драстично търсенето на работници и техния професионален профил, ИИ е напът да доведе до още по-радикална трансформация. Ако се вярва на прогнозите както на поддръжниците, така и на противниците, тя ще настъпи по-бързо, отколкото се предполагаше досега.

IBM иска ИИ вместо хора в отдела за човешки ресурси

Главният изпълнителен директор на IBM наскоро ясно показа колко реална е тази заплаха. В интервю за Bloomberg той заяви, че компанията ще спре или ще забави наемането на нови служители в администрацията, например в отдела за човешки ресурси. И добави, че може да си представи, че 30% от работните места в тези области в неговата компания ще бъдат заменени от изкуствен интелект и автоматизация за период от пет години. Това би означавало загуба на около 7800 работни места.  

Навлизането на изкуствения интелект в работния свят на офис служителите, както и на тези в творческите направления, вероятно ще бъде също толкова неудържимо, колкото и навлизането на автоматизацията във фабриките преди това. През последния месец в САЩ вече са били премахнати 4000 работни места чрез приложения на ИИ, съобщава Challenger, Gray & Christmas, фирма, която консултира работодатели относно мерки за съкращаване на персонал. Това се равнява на пет процента от обявените през май съкращения на работни места.

4000 работни места
са били премахнати през май в САЩ чрез приложения на ИИ - 5% от обявените през май съкращения.

През март инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира в свое проучване, че изкуственият интелект може да унищожи до 300 милиона работни места на пълно работно време в световен мащаб. Това отговаря на една пета от всички работни места. И ще засегне особено силно работните места на „белите якички“, работните места на костюмарите. По този начин самата иновация, която подтиква много компании да правят нови инвестиции, може в същото време да бъде причина за огромни загуби на работни места. Предотвратяването или поне забавянето на този процес е най-голямото икономическо и социално предизвикателство през следващите години. 

„През следващите десет години ще станем свидетели на повече технологични промени, отколкото през последните 50 години. Изкуственият интелект вече е двигател на тази промяна", заяви Байдън в началото на срещата в Сан Франциско с експертите от научните и застъпническите организации. И може би е прав. 

Темата за изкуствения интелект ще бъде доминираща в рамките на шестото издание на Tech of Tomorrow, което ще стартира с ексклузивен блиц разговор с Калин Димчев, част от регионалния лидерски екип на Microsoft от 2017 г. Димчев е Country Manager на регион „Адриатикс“, включващ 9 пазара (Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора) и Country Manager за България, и ще разговаря на сцената на Интер Експо Център с главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Събитието е със свободен вход, но предварителна регистрация и ще се проведе на 23 юни 2023 г. от 14 часа. 

Подробности и регистрация - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още