IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тест на Тюринг

Появата на т. нар. изкуствен способен интелект ще има сеизмични последици за световната икономика 

08:30 | 21.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 1950 г. британският математик Алън Тюринг предлага тест, с който да се определи дали компютърът може да мисли като човек. Човешки оценители провеждат разговори само с текст с двама участници - един човек и една машина. Ако компютърът е толкова сръчен в разговора, че оценителят да не може да направи надеждно разграничение между двамата, компютърът е преминал теста на Тюринг и се смята, че е постигнал аморфното понятие, считано за интелигентност.

С течение на годините преминаването на теста на Тюринг се превръща в далечна бленувана цел в изкуствения интелект, всеобхватна цел, която дори вдъхновява истинско състезание, продължило 30 години. Затова е изненадващо, а може би и недооценено, че сегашните инструменти за генеративен изкуствен интелект изглеждат много близо до преминаването на този легендарен праг.

ChatGPT, Bard на Google и чатботът на Bing водят плавни разговори. Вътрешнофирменият езиков модел на Google LaMDA е известен с това, че убеждава един от изследователите на компанията, Блейк Лемойн, че е разумен. А в неотдавнашна онлайн анкета на разработчика Ai21 Labs, наречена „Човек или не" на участниците бяха дадени две минути, за да решат дали говорят с човек или с робот в онлайн чат. Хората, които общуват с бот, отгатват правилно само в 60% от случаите.

Въпросът сега е дали преминаването на теста на Тюринг вече има значение. „Напълно неясно е дали това е значим етап, или не", казва пред Bloomberg Мустафа Сюлейман, основател на DeepMind, сега подразделение на Google, и основател на Inflection.Ai, стартъп, създаващ персонални асистенти с изкуствен интелект. „Това не ни казва нищо за това какво може да прави или разбира системата, нищо за това дали тя е установила сложни вътрешни монолози или може да планира в абстрактни времеви хоризонти, което е ключово за човешкия интелект“. 

Тестът на Тюринг, твърди Сюлейман в предстоящата си книга „The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma, вече не служи като вдъхновение или смислена мярка за ИИ. Той трябва да бъде заменен.

Книгата е размисъл за възникващата мощ на ИИ, която според него се разбива като неудържима вълна над обществото и ще промени практически всичко. Сюлейман ще е лектор на годишната конференция на Bloomberg Technology Summit в четвъртък в Сан Франциско.

Ден по-късно в София Investor.bg организира шестото издание на Tech Of Tomorrow. Конференцията, както и провокативният труд на Сюлейман, ще се съсредоточи не само върху съвременното състояние на изкуствения интелект и свързаните с него проблеми като преместването на работни места и последиците от дезинформацията, но и върху практическите начини за постигане на напредък - като предложението на Сюлейман за замяна на теста на Тюринг.

В описанието на предложението си Сюлейман твърди, че в технологичната индустрия се обръща неправилно внимание на далечната перспектива за постигане на изкуствен общ интелект (AGI): алгоритми с когнитивни способности, които съответстват на човешките или ги надхвърлят. Вместо това според него по-постижимата и смислена краткосрочна цел е това, което той нарича изкуствен способен интелект, или ACI: програми, които могат да поставят цели и да изпълняват сложни задачи с минимална човешка намеса.

За да се измери дали една машина е постигнала ACI, той описва един „съвременен тест на Тюринг" - нова далечна цел за изследователите - при който давате на изкуствен интелект 100 000 долара и проверявате дали той може да превърне първоначалната инвестиция в 1 милион долара. За да направи това, ботът трябва да проучи бизнес възможност за електронна търговия, да генерира чертежи за продукт, да намери производител в сайт като Alibaba и след това да продаде стоката (заедно с писмено описание на обявата) в Amazon или Walmart.com.

Сюлейман очаква, че ИИ ще премине този по-практичен праг някъде през следващите две години. „Ние не се интересуваме само от това, което машината може да каже; интересуваме се и от това, което тя може да направи", пише той. И когато това се случи, „последиците за световната икономика ще са сеизмични". 

Темата за изкуствения интелект ще бъде доминираща в рамките на шестото издание на Tech of Tomorrow, което ще стартира с ексклузивен блиц разговор с Калин Димчев, част от регионалния лидерски екип на Microsoft от 2017 г. Димчев е Country Manager на регион „Адриатикс“, включващ 9 пазара (Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора) и Country Manager за България, и ще разговаря на сцената на Интер Експо Център с главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Събитието е със свободен вход, но предварителна регистрация и ще се проведе на 23 юни 2023 г. от 14 часа. 

Подробности и регистрация - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Ако искате да разберете как да управлявате емоциите на човека срещу Вас, семинарът е за Вас https://***.investor.bg/a/126-za-nachinaeshti/193786-maksim-behar-i-mark-de-turk-shte-razkriyat-kak-da-vliyaete-varhu-okolnite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Погото е агресивна форма на танц, при която хора от публиката скачат, блъскат се и се бутат едни в други.Свързва се най-често с метъл, пънк музиката и алтернативния рок, но далеч не се среща само при тях. https://youtu.be/bYkKHtEzy1E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Бойко Борисов кум на Николай Младенов за сватбата му в Евксиноград https://anonybulgaria.files.wordpress.com/2013/05/998918_3364137679877_977669182_n.jpg?w=700&h=465
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
https://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2012/07/554489_10150910409959204_1726138347_n.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още