IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект – новото бойно поле в технологичната война между САЩ и Китай

Опасенията, че Китай ще надмине САЩ в областта на ИИ, са надвиснали над всички политически дискусии за технологията във Вашингтон

21:00 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Как ограниченията на САЩ са насочени към изкуствения интелект?

ИИ трябва да бъде обучен на огромни количества данни, за да работи. Генериращият ИИ се основава на така наречените големи езикови модели, което означава, че се обучава върху огромно количество информация от даден език, за да може да разбира и да отговаря на запитванията на потребителите.

Обработката на тези данни изисква голямо количество изчислителна мощност, която се захранва от специфични полупроводници, като например тези, продавани от американската компания Nvidia, която се счита за лидер на пазара в областта на такива чипове.

Част от настоящите ограничения на САЩ имат за цел да лишат Китай от някои от ключовите чипове на Nvidia, което от своя страна може да попречи на развитието на изкуствения интелект в Китай.

Вашингтон също така извършва преглед на изходящите инвестиции, който ще въведе правила за американските инвестиции в чуждестранни компании.

"Предстоящата заповед за преглед на инвестициите ще включва ограничения за американските инвестиции в някои технологии, свързани с изкуствения интелект, и това ще бъде основна индикация за посоката на американския технологичен контрол през последните две години от управлението на Байдън", каза Триоло.

ChatGPT, разработен от американската OpenAI, завладя света и предизвика донякъде надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект между американските технологични компании, включително Microsoft и Alphabet.

Китайските компании също се съобразяват с това. През последните няколко месеца китайските технологични гиганти от Baidu до Alibaba обявиха планове и започнаха изпитания на собствени конкуренти на ChatGPT.

Така например от Baidu заявиха във вторник, че моделът за изкуствен интелект, който е в основата на нейния чатбот, превъзхожда ChatGPT на OpenAI в няколко ключови области. Чатботът Ernie Bot е базиран на основополагащия модел на изкуствения интелект на Baidu, наречен Ernie. Основен модел е ИИ, който е обучен на огромни количества данни. Последната модификация на модела на китайската компания се нарича Ernie 3.5., съобщи Ройтерс.

Един от тестовете на китайския ИИ се основава на стандартни изпити за прием и квалификация, като например тези, които се изискват за постъпване в колеж или за придобиване на правоспособност на адвокат. Ernie 3.5 надмина ChatGPT и GPT 4 на китайски език. Той обаче изостава от GPT 4 на английски език, въпреки че изпреварва ChatGPT.

Друг тест, фокусиран върху китайския език, съдържа над 13 000 въпроса с избор между няколко отговора, обхващащи повече от 50 различни теми. При тази оценка Ernie 3.5 също се справя по-добре от ChatGPT и GPT 4.

Китай разглежда развитието на изкуствения интелект като стратегически приоритет. Китайските регулаторни органи въведоха правила за някои аспекти на разработването на ИИ, така че технологията да се придържа към строгите правила на Пекин за интернет, но правителството желае да се стимулира и местната индустрия.

Дори когато САЩ се опитват да ограничат достъпа на Китай до ключови чипове за ИИ, Alibaba и Baidu разработват свои собствени полупроводници. Въпреки че досега санкциите на САЩ не са оказали влияние върху тези чипове, това е област, която правителството и технологичните фирми ще наблюдават отблизо.

Малко вероятно е срещата между Блинкен и Си да доведе до големи промени.

Последна актуализация: 19:22 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още