IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев иска две системи Patriot за Харков, САЩ обещават помощ, която променя ситуацията на фронта

Русия планира мащабна операция и в Суми, предупреждава Кирило Буданов

14:56 | 14.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна се нуждае от две системи Patriot, за да защити Харков, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Хората там страдат непрекъснато от обстрелите на руските ракети", каза той в разпространените от Офиса на президента протоколни кадри и призова за ускоряване на доставките на техника и боеприпаси, за да могат украинските военни да спрат руското настъпление.

От своя страна Антъни Блинкен заяви, че "помощта е напът" и обеща, че тя ще бъде такава, че да промени ситуацията на бойното поле. "Изминахме дълъг път за тези две години, виждаме смелостта на украинците и сме сигурни, че това ще продължи, а ние ще подсигурим вашия успех", допълни още Блинкен.

Преди ден САЩ съобщи, че изпраща още един спешен пакет с военна помощ за Украйна, но без да уточни нито сумата, нито какво ще съдържа той. Говорител на Пентагона коментира само, че доставките са свързани с нуждите на украинската армия заради руския щурм в Харковска област.

В края на миналата седмица САЩ изпрати пакет на стойност 400 млн. долара, съдържащ боеприпаси и оборудване, както и спешно одобри продажбата на три системи за залпов огън HIMARS на Германия, които ще бъдат предоставени на Украйна.

Същевременно и Европейския съвет одобри схемата за плащанията по дългосрочната помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро до 2027 година. Според оценката на институцията Украйна изпълнява всички условия, поставени при изготвянето на помощта и плащанията вече могат да започнат. Средствата са предназначени за възстановяването и модернизацията на страната и финансова стабилност за икономиката, пострадала тежко от войната.

От Съвета уточняват още, че предвидените реформи и инвестиции имат потенциал да подкрепят икономическия растеж на Украйна, за поддържане на макроикономическата стабилност, подобряване на фискалната ситуация и подкрепа за по-нататъшната интеграция на Украйна с ЕС.

Украйна стабилизира фронтовата линия на север в Харковска област

Според сводките на ВСУ и коментарите на Володимир Зеленски в последните часове Украйна вече успява да стабилизира фронтовата линия след настъплението на руснаците от север. В последните часове Русия обстрелва региона с авиационни бомби, което налага и смяна на позиции на украинските военни около Лукянци, съобщават военните. Ситуацията около Вовчанск е под контрол, допълват оттам.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирило Буданов обаче предупреждава в интервю за NYT за готвена нова мащабна руска атака в приграничните зони - около Суми. Според него щурмът към Харков ще продължи още няколко дни и след това фокусът ще се обърне към Сумска област. Целта е изтощаване на стратегическите резерви на украинците и постигане на поставените задачи на източния фронт - превземането на Донбас в административните му граници.

Буданов уточни още, че Москва е планирала едновременно настъпление към Суми и Харков, но не е успяла да осъществи тези планове. По негови думи пробивът е трябвало да бъде около Суджа - там се намира и последната функционираща входна точка на газопреносната мрежа, осигуряваща транзита на руски газ към Европа през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 14.05.24 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 3 седмици
Резултатът от отказа на Истанбулския договор е, че освен пълната разсипия на укра, РФ си стегна и реорганизира армията до немислими преди нива. Освен колосалния боен опит, който натрупа, за разлика от недофилите от отан, армията активно се превъоръжава и довъоръжава с нови системи и надхвърли 1.5 милиона. ВПК произвежда месечно повече снаряди, отколкото цялото нато за година. И по 150 танка месечно. Всичко това нямаше да се случи, ако наглите имаха повече акъл. Ама нямат и това е за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 седмици
"Чужда .утка кокали нема", казва една мъдра поговорка. Ако американците даваха по 500-1000 жертви месечно, не дневно, отдавна щяха да спрат войната. Но за надчовеците това не се отнася. Щом толкова им е акълът, дамрат за чужди интереси. А Zeлките да трупат милиарди. Всичко можеше да приключи само десетина дни след началото, с няма и 500 убити и с много добрият Истанбулски договор, където ЛДНР оставаха автономни области в укра. А сега разсипана държава и 1000 пъти повече жертви. За чий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 3 седмици
До: Vayk__ ... няма да търсят . ще изравнят бройката на прииждащите рашuбозуци с тази на защитаващите ... :))) ... а за зор-заман , нали има голямо учение на НАТО наблизо , което ще продължи цяло лято ... не го мисли чак толкова ... скажи как дела с масквичите , върви ли торговлията ?! нов нодел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 3 седмици
Тате ще ми купи колело, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
Vayk__
преди 3 седмици
Е ще намерят оръжие, а войници от къде ще намерят :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 23
zelka007
преди 3 седмици
масивно количество касетъчни боеприпаси и himars-чета предназначени за разпердушинване на пехотата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още