IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании и сектори могат да извадят европейската икономика от рецесията?

Ще се справи ли автомобилната индустрия на ЕС с китайската заплаха, коментира Александър Александров, главен дилър във "Варчев Финанс"

12:12 | 14.05.24 г.
Снимка: Christophe Morin/ Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/ Bloomberg

Икономическите условия в Европа се подобряват значително. Най-голямата икономика в ЕС започва да излиза от рецесията, а потенциал за ръстове има на всички пазари. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Александър Александров, главен дилър във "Варчев Финанс".

По думите му очакванията за по-голям ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и производителността се възстановяват с по-бърз темп. „И макар инфлацията да показва признаци за устойчивост – трендът е към дезинфлация и нагласите на пазарите са позитивните“, коментира експертът и обясни, че технически имаше индикации и всичко „беше изпълнено преди два месеца, впоследствие и фундаментът го оправда“.

„Siemens Energy води пазара в Германия с малко над 37% ръст за последния месец и има още за възстановяване. Adidas, която дълго време беше подценявана, води ръстовете в момента; Bayer също има силен потенциал. Германската икономика разполага с доста оръжия за възстановяване и мисля, че всички фронтове ще отбележат ръстове“, подчерта Александров.

Той посочи, че автомобилният сектор на Европа се представя по-зле след ръстове в предишните месеци, но напомни, че той се е доказал, че има способността да се приспособява. „Основната заплаха е конкуренцията на китайските производители, които започват агресивна експанзия в Европа и предлагат доста по-евтини модели, особено при електромобилите, съобщи Александър Александров и добави, че се говори Европейската комисия да наложи наказателни мита за китайски", коментира той.

Експертът е на мнение, че няма перспектива за трайно намаляване на геополитическото напрежение, така че прогнозите за отбранителните компании са добри.

Александров отбеляза, че Германия все още има отрицателен растеж на БВП, но има доста по-добри показатели от Франция, която амбициозно се бори да стане европейският финансов хъб след Brexit.

„Франция определено е отворена за нови инвестиции, но самото събитие има политически нюанси, отколкото реално към икономиката и пазара. Перспективите пред Германия са по-добри – очакваният растеж на фондовия пазар във Франция от сега до края на годината е 8,5%, докато в Германия е 11,5%“, коментира Александров.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Ще успее ли Франция да стане европейският финансов хъб след Brexit? Ще привлече ли страната мащабни инвестиции? Как се представя полският пазар на акции през последните години? Завърна ли се манията на инвеститорите по меме акциите в САЩ може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още