IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите очакват еврозоната да расте по-бързо с възстановяването на Германия

Очаква се производството в 20-членния валутен съюз да нарасне с 0,7% през 2024 г.

10:18 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на еврозоната вероятно ще се разширява по-бързо, отколкото се смяташе досега, тъй като най-големият член на блока - Германия - излиза от продължилата повече от година почти пълна стагнация, показва проучване на Bloomberg сред анализатори.

Очаква се производството в 20-членния валутен съюз да нарасне с 0,7% през 2024 г. - повече от прогнозирания в последното месечно проучване ръст от 0,5%. Брутният вътрешен продукт в Германия сега се очаква да нарасне с 0,2% в сравнение с 0,1 на сто преди това.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Резултатите от анкетата, които включват и подобрения на прогнозите за Франция, Италия и Испания, отразяват нарастващия оптимизъм в региона. Показателите за БВП през първото тримесечие изненадаха с положителна промяна, инфлацията се приближава до 2%, а Европейската централна банка се подготвя за понижаване на лихвените проценти.

Респондентите в проучването предвиждат три намаления с по четвърт пункт през тази година на депозитната лихва, която в момента е 4%. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналия месец, че икономиката на еврозоната се подобрява и ясно се виждат признаци на възстановяване.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Проучването предвижда инфлацията в еврозоната да се доближи до 2% през следващите тримесечия и да достигне това равнище през второто тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още