IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Гугушев: Има желание сред служителите на компаниите в България да се сдобиват с дялове

Как ESOP Design на SeedBlink дава възможност стартъпи да мотивират служители с акции, обясниха Ангел Хаджиев и адвокат Виктор Гугушев

08:26 | 12.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има желание сред служителите на компаниите в България да се сдобиват с дялове на фирмата, в която работят. България изостава значително с въвеждането на подобна опция, която е стандартна в западния свят, но регулаторната рамка вече позволява това да става по много по-директен начин със създаването на дружество с променлив капитал. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Гугушев, старши партньор в "Гугушев и партньори".

„Програмата ESOP Design на SeedBlink дава възможност служителите в стартиращи компании да бъдат мотивирани допълнително с акции на компанията. Така служителите ще мислят повече за дългосрочното развитие на компанията, а компаниите ще могат да привличат и задържат качествени кадри, като идеята е те да имат допълнителен стимул да останат в среден и дългосрочен период“, коментира адвокатът.

По думите му, липсата на такова решение досега накара доста компании с български корени да потърсят своето развитие в други държави. Гугушев даде пример с учредяването на много наши фирми в Естония. „В ДНК-то, във философията на компанията е заложено този тип стимул към нейните служители и липсата на такава регулаторна рамка в България доведе досега доста работодатели да изнесат своята дейност в чужбина“, разкри адвокатът.

Той обясни, че с промените в регулаторната рамка се дава възможност на работодателите от дружество с променлив капитал, което отговаря на определени критерии (да има по-малко от 50 служители и да има активи или оборот от по-малко от 4 млн. лв.), да прилагат този тип планове в България.

„Програмата е за компании, които искат да разработят реален план за стимулиране на служителите си", посочи Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink, платформа за инвестиции в стартиращи компании. „За да насърчаваш своите служители, вече отдавна не говорим само за заплащане. Самите служители го търсят като форма на изражение на амбициите си в тази компания и на това, че наистина имаш вяра, че тази компания ще порасне“, каза той.

Според него промяната в българското законодателство е станала под натиска на ЕС и изискванията на Плана за възстановяване и развитие, но и на българския бизнес.

Хаджиев напомни, че изискването за стимули по програмата е за компании, финансирани от фондове, и това е неразделна част от акционерното участие впоследствие. Той обаче постави под съмнение доколко това изискване се спазва, след като рундът приключи и успяват ли работодателите да структурират плановете си по правилен начин, или оставят „само едно обещание“.

Мениджърът обяви, че в партньорство с адвокатски дружества, които познават спецификата на  дружествата с променлив капитал, ще бъде въведена програмата в различни юрисдикции на SeedBlink.

Какви са данъчните и правните специфики при разпределянето на акции на служители? Могат ли да се търгуват акциите на вторичния пазар? По какъв начин ще се развива услугата? Може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още