IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Хаджиев: За стартъп компаниите основателят е ключът към привличане на инвеститори

Как протича селекцията и защо са създадени прекрасни взаимоотношения с българските акселераторски програми, коментира директорът за България в Seedlink

22:52 | 03.10.23 г.

Нов инвестиционен рунд на SeedBlink, насочен към стартъпи, позволява на инвеститори да влагат с по-нисък инвестиционен праг. Ролята на основателя в стартъп компаниите е от ключово значение, тъй като от него зависи привличането на инвеститори и развитието на компанията. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ангел Хаджиев, директор за България в Seedlink – платформа за финансиране и управление на собствен капитал за европейски технологични стартъпи.

"Community stars" е новият инвестиционен рунд на SeedBlink, насочен към стартиращи предприятия в ранен етап на развитие, които излизат от технологични и бизнес акселератори.

Ангел Хаджиев обясни, че SeedBlink забелязва, че има стартъп компании, които завършват акселераторски програми, но средствата, които са набрани са само частично достатъчни да достигнат заложените бюджети.

„SeedBlink дава платформа за връзка между инвеститорите и компаниите, като оставя компаниите да убедят инвеститорите в реализацията на идеята си. Освен „Community stars” компанията предлага други два по-големи инвестиционни рунда“, поясни той.

По думите му ролята на основателя на компанията е изключително важна, тъй като за инвеститорите вложенията в стартъпи се базира на това дали вярваш на идеята и основателя, че ще работи усърдно за постигане на резултати.

„Инвестиционният праг за „Community starts” е 500 евро, което го прави по-нисък от този за вече установени компании, който е 2500 евро. Пилотният проект на SeedBlink е Unison, компания, която разработва био храни“, обясни мениджърът и потвърди, че две български компании чакат одобрение от SeedBlink.

Хаджиев разкри, че селекцията протича като се обсъждат с основателя за стартъпа развитието, финансите и приоритетите на компанията, както и необходимостта от дадения продукт или услуга на пазара. „Компаниите в по-напреднала фаза организират онлайн „pitching” събитие, на което основателят излага своята визия за компанията под формата „Въпроси и отговори““, отбеляза той и подчерта, че са създадени прекрасни взаимоотношения с българските акселераторски програми.

Една от новите компании в портфолиото на SeedBlink е Swipe, българска компания, която по думите му се представя „страхотно“ и се очаква да достигне така наречената „break even point” през септември смята мениджърът. Според неговата оценка тя вече постига целите си с обещания бюджет.

Ангел Хаджиев е убеден, че една силна компания от България може да консолидира останалите играчи в Румъния, Гърция и други съседни страни.

„Платформата позволява на „retail” инвеститори да влезнат в този клас активи (asset class) и да диверсифицират портфейла си. Тя прави инвестирането по-достъпно, като не се изисква огромен капитал от страна на инвеститорите, за да започнат“, е мнението на мениджъра на SeedBlink в България.

Кои са алтернативните възможности за финансиране на стартъпи? Защо основателите на успешните компании често наемат професионален мениджър за изпълнителен директор? Кои са добрите примери за успешни инвестиции?

Отговорите на тези и други въпроси ще научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още