IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на еврото не позволява на долара да помрачи перспективите пред ЕЦБ

По-ниските лихви в еврозоната от тези в САЩ продължават да оказват подкрепа, но еврото изглежда стои на по-силна основа

11:53 | 14.05.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Засега еврото устоя да не достигне паритет с долара благодарение на по-розовата икономическа среда, носейки облекчение на представителите на Европейската централна банка, които може би изпитват трудности да се отделят от перспективите за паричната политика на Федералния резерв, пише Ройтерс.

Само преди месец спадът на еврото до петмесечно дъно накара някои анализатори да заговорят за завръщане към паритет спрямо долара, тъй като крехкостта на еврозоната контрастира с устойчивата икономика на САЩ, която даде тласък на долара и накара инвеститорите да намалят залозите си за понижение на лихвите от Фед.

По-ниските лихви в еврозоната от тези в САЩ продължават да оказват подкрепа, но еврото изглежда стои на по-силна основа благодарение отчасти на подобряващата се макросреда.

Последната серия от проучвания на мениджърите по поръчките например показа, че бизнес активността в еврозоната се е засилила по-бързо от тази в САЩ през април за първи път от една година.

Това помогна на еврото да се възстанови с около 1,7% спрямо дъното от април от 1,0708 долара.

„Започваме да виждаме разликата между икономическото представяне да се затваря, осигурявайки известна помощ на еврото“, казва Фиона Синкота, пазарен стратег в City Index.

„Това е и причина за облекчение за ЕЦБ и причина те също да бъдат по-спокойни. Почти изглежда сякаш звездите се нареждат в тяхна полза доста засега“, добавя тя.

Индексът на икономическата изненада на Citi за еврозоната се понижава през последните седмици, но на ниво от 27 пункта е достатъчно високо на положителна територия, тъй като бизнес активността и растежът се подобряват. За сравнение, индексът за САЩ спадна под нулата за първи път от началото на 2023 г., тъй като важни данни като растеж и заетост не оправдаха очакванията.

На търговско-претеглена база еврото е поскъпнално с 0,5% тази година и не е далеч от рекордните върхове за 2023 г. До голяма степен това се дължи на слабостта на китайския юан и японската йена.

Това носи по-малко негативна картина за еврото, отколкото простото гледане през призмата на долара, тъй като неутрализира известна привнесена инфлация.

Слонът в стаята

Въпреки това продължителен спад на еврото може да повиши цените на вноса и да възобнови инфлацията, като по този начин ограничи пространството на ЕЦБ да намалява лихвите.

Еврото е загубило около 2,5% от стойността си спрямо долара тази година и ЕЦБ, която не се стреми към определен обменен курс, не може лесно да пренебрегне повече слабост.

„До известна степен нашите данни и решения са естествено повлияни от Фед. Ние не работим във вакуум. По отношение на долара Фед е, образно казано, слонът в стаята“, каза управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман в интервю за Handelsblatt, публикувано на 8 май.

Други фактори, като скок в цената на петрола или влошаване на геополитическото напрежение, биха могли да подкопаят икономиката на еврозоната, като отново навредят на перспективите за растеж и засилят инфлационния ефект от по-слабата валута.

В момента пазарите показват, че според трейдърите ЕЦБ ще намали лихвите три пъти с по четвърт пункт, което ще ги свали до около 3,25% до края на годината. Очаква се Фед да намали своите само два пъти, до диапазон от 4,75-5,25%, оставяйки премията на лихвените проценти в САЩ спрямо тези в еврозоната на ниво от 175 базисни пункта.

Някои анализатори очакват три съкращения от страна на ЕЦБ и никакви съкращения от Фед тази година, с което разликата ще стигне 213 базисни пункта, а това може да върне еврото обратно към паритета. Това би могло да разтревожи ЕЦБ, ако слабостта на валутата заплашва да подхрани инфлацията.

За последен път еврото достигна паритет август 2022 г., когато разликата между курсовете на двете централни банки беше 238 базисни точки.

„Ако пазарът не очаква намаления на лихвите от Фед тази година и отложи пониженията за по-късно през следващата година, а ценообразуването на ЕЦБ остане на сегашните нива, паритетът става възможност и такъв ход би бил достатъчен, за да накара ЕЦБ да отложи своя цикъл на облекчаване“, казва Атанасиос Вамвакидис, глобален ръководител на валутни изследвания за Г-10 в BofA.

Нийл Мехта, портфолио мениджър в BlueBay Asset Management, казва, че валутният пазар е мястото, където разликата в лихвите ще се прояви най-ясно, като доларът ще се очертае като вероятен победител, с възможност за паритет за еврото.

„Това не е основният случай, но със сигурност виждаме рисковете, наклонени в тази посока. Смятаме, че първата стъпка е 1,05 долара“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още