IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта се покачва до двегодишен връх

Прогнозите сочат нарастващ дефицит в световен мащаб

11:42 | 14.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на медта достигна най-високото си ниво от 2022 г. насам, подхранвана от прогнозите за нарастващ дефицит в световен мащаб, предава Bloomberg.

Поскъпването на суровината от началото на януари доближава 20%, като цените не се подчиняват на типичните показатели за слабо търсене, особено в Китай. Това отчасти се дължи на факта, че инвеститорите виждат ограничено предлагане, което ще създаде недостиг на метала още през тази година.

„Инвеститорите оценяват не само краткосрочната циклична несигурност, но и слабостта на показателите за физическото търсене“, посочват анализаторите на Citigroup. Експерти на банката очакват цената на медта да се покачи до 10 500 долара за тон в обозримо бъдеще на фона на „очертаващото се свиване“ на предлагането.

Металът се търгуваше на цена от 10 205 долара за тон към 12:38 ч. шанхайско време във вторник, след като поскъпна с 0,5% до двугодишен връх от 10 239 долара за тон. Цените се повишиха с 1,8% в понеделник, като стоковите пазари получиха тласък от плана на Китай да пусне в обращение специални облигации, които биха могли да финансират инфраструктурни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още