IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите енергийни търговци в света се завръщат към пазарите на метали

Vitol, Gunvor, Mercuria и други сериозни играчи виждат сериозен потенциал за печалба при металите през следващите години

11:46 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-големите компании в света за търговия с енергия се връщат към металите години след като се опариха на прословуто трудните пазари.

Vitol Group, Gunvor Group и Mercuria Energy Group са сред търговците, които изграждат своите екипи за търговия с метали, опитвайки се да впрегнат капитала, генериран от рекордни печалби, пише Bloomberg.

Промяната в стратегията се случва, тъй като очакванията за медта, алуминия и другите метали стават все по-оптимистични, а дългоочакваните прогнози за производствени дефицити започват да се виждат на хоризонта. Много компании за суровини също отбелязват силните връзки между използването на метали и пазарите на енергия - друга област на растеж за търговците.

Енергийните гиганти навлизат в сектор, който се оказва труден за търгуване в миналото и който до голяма степен е доминиран от двама играчи: Glencore Plc и Trafigura Group. Тяхното повторно навлизане може да притесни по-малките търговци на метали, които се борят да реализират печалба през последните години, тъй като растящите цени на електроенергията и прекъсванията във веригата на доставки намаляват търсенето от страна на производителите.

Големи планове

Новите играчи залагат на големи количества, като обемите са подходящи за широкомащабните транспортни мрежи на фирми, които пренасят милиони барели петрол на ден.

След като привлече търговеца на деривати Уди Джан, Gunvor сега залага и на Паоло Кабрехос, бивш служител на Traxys, и Майкъл Джерард, част от екипа на IXM, за да изградят екип за търговия с метали, изтъкват източници, запознати с плановете. Това допълва групата търговци, фокусирани до голяма степен върху алуминия, наети в края на миналата година.

„Като компания това, което наистина правим, е да продължим дълбокото си участие в енергийните пазари“, посочва Иван Петев, ръководител на отдела за основни метали в Gunvor. „Енергийният преход минава през метали – не можете да го направите без метали“, категоричен е той.

Vitol също първоначално се фокусира върху алуминия, като Бенджамин Сийфорд и Уилям Гейнер ще се присъединят към компанията от Mercuria. Най-големият независим търговец на петрол в света също е наел ветеран от търговията с желязна руда.

„По-големите, комерсиализирани пазари на метали вероятно са по-подходящи за нас, защото по-голямата част от това, което правим, е широкомащабно движение на стоки“, изтъква изпълнителният директор на Vitol Ръсел Харди. „Така че литият, кобалтът или други метали за батерии всъщност все още не са преминали през нашия мисловен процес“, добавя той.

Mercuria е преговаряла за наемането на Костас Бинтас – бивш ръководител на отдела за метали в Trafigura и прочут меден бик – за изграждане на мащабен бизнес за търговия с неблагородни метали.

Способността на енергийните търговци да използват огромни количества капитал потенциално може да има голямо въздействие върху пазарите на метали. Vitol, Trafigura, Mercuria и Gunvor реализираха общи печалби от над 50 млрд. долара през последните две години и вече инвестират във физически активи.

При металите също е обичайно търговците да сключват сделки за предплащане с миннодобивни и рафиниращи компании за бъдещо производство.

Mercuria, която вече развива бизнес за развитие на мини, наскоро е провела разговори с Vedanta Resources за финансиране на рестартирането на нейните медни мини Konkola в Замбия, изтъкват източници, запознати с темата.

Минали грешки

Все пак Mercuria, Vitol и Gunvor се връщат към металите след предишни злополуки, които допринесоха за прекратяването на търговията.

Vitol беше активен участник, особено по отношение на металите в бившия Съветски съюз през 90-те години на миналия век, и инвестира в завод за цинк и в производител на алуминиеви продукти в Русия.

Но неговият отдел Euromin отчете „значителни загуби“ през 1995 г., показват документи, на фона на „политическата нестабилност“. Въпреки това, след преструктуриране компанията продължи да търгува с двуалуминиев оксид до 2019 г.

Mercuria се сблъска с поредица от сериозни затруднения при металите, включително като става жертва през 2014 г. на скандална измама, включваща многократно залагане на складови разписки в китайското пристанище Циндао. По-късно тя съди турски доставчик за доставка на боядисани скали вместо мед за 36 млн. долара, докато възходящият залог за цинкови концентрати беше контриран от поток от материали от нови мини.

Gunvor прекрати търговията с неблагородни метали — фокусирана главно върху медта — през 2016 г. след загуба, свързана с неплатежоспособността на Ushdev International Ltd. Вътрешнофирмена бележка, видяна от Bloomberg, цитира „рискови фактори като ценообразуване и поведение на контрагента“ зад решението да се затвори бюрото за търговия с метали.

Тази година пазарите на метали предоставиха възможности за търговия на много хора в сектора: регионалните премии за алуминий се покачват в Европа, докато цените за обработка на меден концентрат паднаха до рекордно ниски нива. Новите санкции върху руските метали също засилват нестабилността, тъй като търговците се стремят да отговорят на новите правила за складиране на Лондонската метална борса.

„Виждаме вълнуващо десетилетие напред на тези пазари“, изтъква Харди от Vitol.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още