IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Рангелов: ЕС и САЩ ще ограничат търговията с цветни метали при непазарни условия

Как ще се балансират цените при бъдещи мерки срещу доставките на руски алуминий, коментира председателят на БАМИ

14:04 | 07.03.24 г.
Никола Рангелов: ЕС и САЩ ще ограничат търговията с цветни метали при непазарни условия

Европейският съюз съвместно със САЩ подготвя създаване на търговски съюз, който ще ограничи достъпа на доставчици на цветни метали от трети страни, които работят при непазарна икономика, а това ще балансира цените. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Никола Рангелов, председател на Управителния съвет на  Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Той посочи, че в САЩ се прилагат тарифни ставки – 25% на стоманата, 10% за алуминия, които оказват влияние върху пазара. „Всички тарифни ограничения бяха наложени от администрацията на Доналд Тръмп и вероятно той ще бъде последователен при евентуална победа“, отбеляза Рангелов.

Той напомни, че последният пакет от мерки срещу доставките на руски алуминий не бе приет, но се очаква съвсем скоро да бъде факт и да бъде силно ограничен вносът на блоков алуминий от Русия.

„Не е възможно руският алуминий да заобиколи европейските санкции през алтернативни пътища, тъй като това е некоректна игра, а металургичните предприятия обичат да играят коректно и да са почтени. По-скоро е възможен друг ефект – крайната продукция на вече готови изделия ще дойдат с леко завишени цени“, смята Рангелов.

Той посочи, че цените при цветните метали се определят на Лондонската метална борса със съответните премии за доставка, които се сумират и получават, като се пресметнат всички разходи по доставката за съответния клиент. Според председателя на БАМИ напрежението в Червено море ще увеличи цената както за ЕС, така и за пазара на САЩ.

„По отношение на развитието на търговията на Лондонската метална борса се очаква нещо, което не се е случило, но пазарът е готов да поеме тези флуктуации, тъй като за санкциите се говори от месеци, но до момента не са реализирани“, отбеляза Рангелов.

По думите му, в момента на европейския пазар Русия присъства с около 1 млн. тона алуминий на блок, което е около 8-9% от необходимото количество суровина за производство от европейската цветна индустрия.

„Търсят се варианти за рестартиране на производства и замразени към момента алтернативни доставчици. Световният лидер за производство на алуминий е Китай, но той е и най-големият консуматор предвид факта, че алуминият е предназначен предимно за автомобилната индустрия и за електрониката“, обясни председателят на БАМИ. Той припомни, че през 2018 г., когато спря търговията с Rusal – руския алуминиев производител за няколко дни, цената се качи с около 35% на Лондонската метална борса, което много изнерви пазара и се нарушиха някои вериги.

Според него най-засегнати от санкциите в Европа ще бъдат предприятия, занимаващи се с „производство на продукти от алуминий – профили, екструдирани, пресовани изделия, като заводът „Алкомет“ в Шумен и заводът „Военна рампа““.

Във връзка с количеството алуминий, което България внася, Никола Рангелов сравни данните от 2020 г., които показват 104 хил. тона, а за 2022 г. – 144 хил. тона. Това е нарастване с около 38% на общото количество, което България е внесла.

„Ако тогава сме били 56% зависими от руския алуминий, сега имаме спад до 29%. Отделно от традиционните си доставчици България значително е увеличила вноса на алуминий от страни като Турция, Гърция, Бахрейн и ОАЕ. Това показва, че се търсят алтернативи и се намират“, заяви председателят на БАМИ.

Кои са предизвикателствата пред металургията и как успяват българските металургични заводи да са на добри позиции в световното производство? Какво трябва да се коригира в българското производство, свързано с цветни метали? Ще влязат ли инвестиции в металургичните фирми при промяна в законодателството за Плана за възстановяване и устойчивост? Подготвени ли са металургичните предприятия в България за Зелената сделка?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още