IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и САЩ на прага на битка за алуминий, ако ЕС забрани вноса му от Русия

Повишението на цените в случай на нова забрана едва ли ще достигне нивата от 2018 г.

22:42 | 04.03.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Европейските и американските купувачи ще влязат в агресивна конкуренция за алуминия, идващ от Близкия изток, ако Европейският съюз забрани вноса на метала от Русия в идните месеци, предизвиквайки покачване на цените, подобно на това през 2018 г., когато бяха наложени санкции на „Русал“, съобщава Ройтерс.

Надпреварата за алуминий от държави в Близкия изток като Обединените арабски емирства и Бахрейн ще повиши инфлацията за западните компании в транспортната, опаковъчната и строителната индустрия, които вече се сблъскват с повишени разходи за суровини и заплати.

Алуминият е ключов елемент за създаването на електрически автомобили. Значително по-лек от стоманата, той е предпочитаният метал за широка гама от части за електрически превозни средства.

ЕС от месеци обсъжда налагането на санкции, които биха забранили руския алуминий. В последния пакет от мерки, наложени по повод втората годишнина от руската инвазия в Украйна, нямаше нови санкции върху алуминия, но се очаква блокът скоро да предложи нов пакет, който да включва и забрани върху вниоса, твърди източник, на който Ройтерс се позовава.

Производителите от Близкия изток са отговорни за близо 6,2 млн. тона или почти 9% от световните доставки през миналата година, по данни на Международния институт по алуминий. Приблизително 2 млн. от тях са били доставени в Европа и САЩ.

Лишаването от руския метал ще остави Европа с недостиг от около 500 хил. тона, част от които могат да бъдат компенсирани с рестартирането на неработещи мощности в региона, но не всички.

„Доставчиците от Близкия изток няма да могат бързо да заместят изцяло недостига в Европа“, казва Дмитрий Церес от намиращата се в САЩ компания за търговия с алуминий PerenniAL.

Купувачите на алуминий на физическия пазар плащат цената на Лондонската борса за метали (LME) плюс премия за покриване на разходите за транспорт и обработка, както и за данъци.

„Европейските премии ще трябва да се повишат, за да привличат метала от други региони, включително САЩ. Премиите в САЩ също ще трябва да се увеличат, за да продължат доставките на метала“, казва Церес.

Американските санкции, наложени на руския производител „Русал“ през април 2018 г., доведоха до криза, при която алуминият на Лондонската борса за метали скочи с 35% за няколко дни, достигайки седемгодишен връх.

Повишението на цените в случай на нова забрана едва ли ще достигне нивата от 2018 г. поради излишъците в Азия, а руските доставки вероятно ще бъдат пренасочени към Китай, който вече е основен получател на руски алуминий след нахлуването на Русия в Украйна.

Степента на реакция обаче ще зависи от това дали в резултат на европейските санкции Лондонската борса за метали реши да забрани алуминия с руски произход, който съставлява 90% от запасите в складовете, регистрирани на LME.  

„Ако тонажите на „Русал“ вече не се приемат в сделките на LME, предвид липсата на неруски метал в складовете, физическите премии и цените на LME по всяка вероятност ще скочат рязко", каза анализаторът на Bank of America Майкъл Уидмър.

Самоналожените санкции и митата от 200% върху вноса към САЩ накара много американски компании да диверсифицират дейността си от Русия към други държави, включително в Близкия изток.

Американският внос на руски алуминий се понижи до 16 902 тона миналата година, или 0,4% от общото количество, от 4% през 2022 г. и близо 9% през 2018 г., сочат данни от мониторинг на търговията.

Въпреки че вносът на руски алуминий в ЕС е спаднал обаче, той все още е значителен. По данни за мониторинга на търговията вносът на руски алуминий в ЕС е 512 122 тона през 2023 г., или 8% от общото количество при 12% през 2022 г. и 19% през 2018 г.

„Санкции на ЕС върху руския алуминий ще означават по-високи премии в Европа. Премиите в САЩ тогава също ще трябва да се повишат, за да останат конкурентни, казва анализаторът на „БНП Париба“ Дейвид Уилсън.

„Европейските премии вече са по-високи, транспортните разходи за доставка на метала от Близкия изток и други азиатски страни са се увеличили заради атаките в Червено море“, казва още той.

Разходите за превоз на товари нарастнаха заради нападенията на хути срещу кораби в Червено море, насочени към маршрута през Суецкия канал, който се използва за тъговията от изток на запад. 

През миналата година вносът на алуминий от Близкия изток в ЕС е бил близо 1,2 млн. тона, или 18,8% от общия внос, докато САЩ са внесли повече от 800 000 тона, или 19,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още