IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия засяга и Северна Корея и Сърбия

Европа е обединена и решена да продължи да защитава своите ценности и основополагащи принципи, посочва Европейската комисия

14:32 | 23.02.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Тринайсетият пакет от санкции срещу Русия включва 194 нови имена на физически и юридически лица, свързани с войната в Украйна, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Новите санкции са насочени и към държави, подпомагали пряко или косвено руската агресия, сред които влизат и Северна Корея, Сърбия, Турция, Казахстан, Индия, Тайланд, Шри Ланка.

Така списъкът с рестрикциите, наложени от европейските правителства, вече съдържа над 2000 имена.

Две години след бруталното нахлуване на Русия в Украйна подкрепата на ЕС за украинския народ остава непроменена. Европа е обединена и решена да продължи да защитава своите ценности и основополагащи принципи, се посочва в съобщението от ЕК, дни след като беше обявено одобряването на поредната порция мерки срещу Москва.

Новият пакет предвижда и търговски мерки, свързани с ограничаване на възможностите Русия да придобива западни технологии, които да използва с военни цели. Специален фокус се поставя върху това да се ограничи достъпът на Кремъл до безпилотни летателни апарати и дронове, както и отделни техни компоненти.

Новите санкции включват 27 компании от Русия и трети страни, които подлежат на по-строги ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичния напредък на руския сектор на отбраната и сигурността. Добавят се 4 дружества от Китай и по едно от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят военно-промишления комплекс на Русия във войната срещу Украйна чрез търговия с електронни компоненти, които могат да се ползват за военни цели.

Настоящият пакет от санкции включва и 140 компании, които наред с друго, имат отношение към производството на ракети, безпилотни летателни апарати, противовъздушни ракетни системи, военни превозни средства, високотехнологични компоненти за оръжия и друго военно оборудване.

Добавят се и имената на 10 физически и юридически лица, участващи в транспортирането на въоръжение от Северна Корея към Русия. Новите санкции включват и севернокорейския министър на отбраната Канг Сун Нам, както и няколко беларуски дружества и лица, предоставящи подкрепа на руските въоръжени сили.

Включени са руска компания за логистика и директора ѝ, участвали в паралелен внос на забранени стоки за Русия, и руски актьор, замесен в схеми за доставки. В списъка попадат още съдии и представители на властта в окупираните украински територии. Санкции се прилагат и към 15 души и две компании заради принудителното депортиране и военно обучение на украински деца.

Очаква се публикуването на мерките в официалния вестник на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още