IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще наложат санкции на над 500 цели в пакет срещу Русия

Действията, предприети в партньорство с други държави, ще са насочени срещу руския военнопромишлен комплекс и компании от трети страни, които улесняват достъпа на Русия до желани от нея стоки

09:50 | 23.02.24 г. 9
Автор - снимка
Редактор
 Уоли Адейемо. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Уоли Адейемо. Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ ще наложат санкции на над 500 цели в петък, отбелязвайки втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо в интервю за Ройтерс в четвъртък.

Действията, предприети в партньорство с други държави, ще бъдат насочени срещу руския военнопромишлен комплекс и компании от трети страни, които улесняват достъпа на Русия до желаните от нея стоки, каза Адейемо. Вашингтон се стреми да потърси отговорност от Русия за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора.

"Утре ще обявим стотици санкции само в САЩ, но е важно да припомним, че не само Америка предприема тези действия", отбелязва Адейемо.

Пакетът ще бъде поредният от хиляди санкции, насочени срещу Москва, обявени от Съединените щати и техните съюзници след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Новите санкции идват в момент, когато САЩ и техните съюзници се стремят да поддържат натиска върху Русия въпреки съмненията дали Конгресът на САЩ ще одобри допълнителна помощ за Киев. Администрацията на президента Джо Байдън вече изчерпа средствата, одобрени преди това за Украйна, а искането за допълнителни средства се бави в контролираната от републиканците Камара на представителите.

"Санкциите и контролът върху износа са насочени към забавяне на Русия, което да затрудни воденето на войната в Украйна", каза Адейемо.

"Но в крайна сметка, за да се ускори развитието на Украйна и да й се даде възможност да се защити, Конгресът трябва да предприеме действия, за да предостави на Украйна ресурсите и оръжията, от които се нуждае."

Експерти предупреждават, че санкциите не са достатъчни, за да спрат атаките на Москва.

"Това, което Конгресът ще направи, за да приеме допълнителна военна помощ за Украйна, ще има много, много по-голямо значение от всичко друго, което може да направи на фронта на санкциите", коментира Питър Харел, бивш служител на Съвета за национална сигурност.

През декември американското Министерство на финансите заяви, че икономиката на Русия е пострадала от санкциите, като през 2022 г. се е свила с 2,1%. Руската икономика е с над 5% по-малка, отколкото се предвиждаше преди това, заяви Рейчъл Лингаас, главен икономист по санкциите, цитиран на уебсайта на министерството.

Въпреки това икономиката на Русия се представя по-добре от очакванията, като през януари Международният валутен фонд прогнозира 2,6% ръст на БВП за 2024 г. - повишение с 1,5 процентни пункта спрямо оценката от октомври - след стабилен ръст от 3,0% през 2023 г.

Но говорителят на МВФ Джули Козак заяви в четвъртък, че е "ясно, че Русия сега е във военна икономика", като военните разходи стимулират производството на оръжия, държавните социални трансфери подкрепят потреблението, а инфлацията се повишава въпреки спадовете в други области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka глей сега само как ще изчезне предишния ми коментар (освен *** ако не е отишъл да пие) до 20 мин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka ние сме руска колония от втората световна до днес... нормално е да ме цензурират тимаджиииите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кух, Абе кухич, що ти клъцнаха предния комент? *** така ли е по западналите атлантически стандарти вече? СВОБОДА на словото по еврогейиски а? Мухаха :):):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: 0pk китай са решили да се бият до последния руснак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
До: khao смени си очилата, дават ти погрешна представа за околната среда. Ако твоя господар не го беше страх от ядрена война, сега щеше да има 3-4 паркирани самолетоносача в Черно море. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
Много показателна снимка - озвучаващия санкциите раб и белата госпожа зад него. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още