IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на Запада започнаха да тежат на търговията на Русия

Основно перо в руската хазна си остават приходите от търговия с петрол

17:40 | 19.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Излишъкът по текущата сметка на Русия се топи, сочат данните на руската централна банка, цитирани от Bloomberg. В първата пълна година с наложени от Запада санкции износът на руски стоки е намалял със 169 млрд. долара до 423 млрд. долара, а вносът се е възстановил на 304 млрд. долара.

Така балансът по текущата сметка остава положителен, но в размер на само 50,2 млрд. долара спрямо 238 млрд. долара през 2022 година. Това е най-ниското ниво от пандемията, започнала през 2020 година.

През декември балансът отново е положителен в размер на 1 млрд. долара, спрямо почти 5 млрд. долара през ноември.

От централната банка обясняват намалените суми по износа с главно "по-неблагоприятни цени за ключови експортни стоки". Едно от перата в руския бюджет - износът на петрол и природен газ, "изтъня" сериозно заради тавана на страните от Г-7, ЕС и Австралия в размер на 60 долара за барел. Данните на Министерството на финансите на Русия показаха, че средната цена на сорта "Уралс" през миналата година е бил над това ниво - 62,99 долара за барел.

Русия успя да намери начини да заобиколи санкциите и през есента цената на петрола надхвърли нивото от 80 долара за барел. След това обаче САЩ затегнаха мерките, а и цената на световните пазари тръгна надолу. Така през декември цената отново се доближи до тавана - 64,23 долара за барел.

Анализът на бюджетните приходи показва, че петролът е основен източник на средства за хазната, формирайки около една трета от приходите.

От централната банка допълват, че може да има известна промяна при окончателното приключване на отчетите, но излишъкът ще се повиши най-много до 75 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: adimos ... докато има гавноеди кат теб и mr.yoda(дядя вова) , зейнали под материали за рассийката , можеш да разчиташ на мен , ще ви тропам в устета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
adimos
преди 3 месеца
Зелен лайнарм пак си пръв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 3 месеца
4к за Пишурка, пишеща оди за бабината хурка. На лични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 33
zelka007
преди 3 месеца
санкциите ги правят по-силни ... те са могъщ полюс в света !! галактическа сила !! и три щастливи новини за квuчунгерите : високоволтовата подстанция в белгород не съществува вече ; петролното депо в брянск тоже , в момента догаря ; действително има още един потопен карабъл в севастопол , клас *** - по-големшък патрулен ... украинците добре ги плющат , не прощават ... альошата се е климнал , трябват спешни мерки !! препоръчително местене !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още