IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши лихвата до най-високото ѝ ниво от април 2022 г.

Текущият инфлационен натиск остава висок, предупреждава регулаторът

16:09 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка повиши лихвените проценти за пети пореден път, докато ръководството се опитва да обуздае упоритата инфлация, която далеч надхвърли целта им, съобщава Bloomberg.

Регулаторът повиши основната си лихва до 16% от 15% преди това, като това е най-високото ниво от април 2022 г.

„Текущият инфлационен натиск остава висок“, изтъква централната банка, добавяйки: „Връщането на инфлацията към целта през 2024 г. и нейното по-нататъшно стабилизиране близо до 4% предполага, че затегнатите парични условия ще се поддържат в икономиката за дълъг период от време“.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха регулаторът да повиши лихвата със 100 базисни пункта, въпреки че Goldman Sachs International прогнозира още по-агресивно затягане до 17%, а петима от анкетираните смятат, че разходите по заемите ще останат непроменени въпреки скока на инфлацията.

Растежът на цените в Русия се ускори, за да достигне горната граница на прогнозата за инфлацията на централната банка за тази година, удряйки разполагаемия доход на населението. Това е болно място за Кремъл преди изборите през март, на които се надява да има широка подкрепа за президента Владимир Путин, който се кандидатира за пети мандат.

Централната банка отчита комбинация от фактори зад нарастващите цени, включително вътрешното търсене, което все повече надвишава способността на страната да разширява производството на стоки и услуги, бърз кредитен растеж и високи бюджетни разходи.

Служителите на ведомството изтъкват, че „икономиката все още страда от значителен недостиг на работна ръка, особено в производството“, което е „ключовото“ ограничение от страна на предлагането.

В четвъртък Путин беше попитан за покачващите се цени, като той изрази увереност, че ситуацията скоро ще се подобри.

Инфлацията в Русия се ускорява въпреки опитите на централната банка да я охлади. Източник: Bloomberg Инфлацията в Русия се ускорява въпреки опитите на централната банка да я охлади. Източник: Bloomberg

През седмицата от 5 до 11 декември ръстът на цените в Русия възлиза на 7,47% на годишна база, задържайки се до най-лошия сценарий на централната банка за тази година, показват данни на Министерството на икономиката, публикувани в сряда. Централната банка отбеляза, че темпа на инфлация за годината ще бъде близо до горната граница на прогнозния диапазон от 7%-7,5%. 

Инфлационните очаквания, ключов показател за служителите на регулатора, скочиха миналия месец до най-високото си ниво от февруари въпреки скорошното поскъпване на рублата. Централната банка каза, че инфлационните очаквания както на домакинствата, така и на бизнеса нарастват.

От началото на декември руската валута отново започна да отслабва, след като отчете най-успешния си ноември от поне 20 години.

Повишаването на лихвените проценти може да бъде последното за банката за известно време, прогнозира Bloomberg Economics, като сложи край на текущия цикъл на затягане на паричната политика, който включваше изненадващо увеличение с 200 базисни пункта през октомври.

Централната банка призна, че нейното ръководство може да бъде принудено да поддържа високи лихвени проценти за дълго време, за да се охлади инфлацията до целта от 4%, дори ако спре да затягат паричната политика. Собствените прогнози на ведомството показват, че лихвата ще бъде между 12,5-14,5% през следващата година.

Все пак централната банка предупреди, че може да затегне паричната политика допълнително, ако условията го налагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още