IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Редица чуждестранни компании още правят бизнес в Русия

Сред тях са швейцарската хранителна компания Nestle и белгийската компания за алкохолни напитки Anheuser-Busch InBev

15:26 | 22.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg

Голям брой чуждестранни инвеститори все още правят бизнес в Русия въпреки пълномащабната руска инвазия в Украйна. Това е съобщила Европейската комисия в отговор на запитване от евродепутата Мориц Корнер, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Международната търговия и присъствието на чуждестранен бизнес в Русия е намаляло значително. Над 40 процента от чуждестранните инвеститори или са решили да напуснат Русия, или вече са я напуснали", пише още в отговора на ЕК до Корнер.

Отговорът на ЕК се базира на данни от висшето бизнес училище на университета Йейл (Yale Management School) и Киевското училище по икономика (KSE Institute).

Според данните базираните в Германия здравни компании Stada и Fresenius все още са активни на руския пазар. В миналото те са оправдавали оставането си в Русия, като са посочили, че предоставят медицински грижи за местното население.

Сред продължаващите операции в Русия са швейцарската хранителна компания Nestle и белгийската компания за алкохолни напитки Anheuser-Busch InBev, показват данни на Киевското училище по икономика.

"Всяка европейска компания, която продължава да печели в Русия, директно подкрепя военната машина на Путин чрез плащане на данъци на руската държава", е казал Корнер.

Според него ЕС трябва да затегне своя санкционен режим. "Задържането на европейските компании на руския пазар трябва да се превърне в опция, носеща икономически загуби", е посочил евродепутатът.

ЕС ще продължи да предоставя на Украйна решителна политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ срещу войната на Русия в страната, е заявила ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 Митьо, тлъст лузър, толкова си елементарен, че се издаваш постоянно. Днес здраво ти се смяха отново във ФБ, жаллък панелен гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 7 месеца
Зрада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 и кво общо има лакърдията ти със статията? ... и ти незнаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Tikva007
преди 7 месеца
Но комунистите вече трето столетие отказват да разберат и приемат този природен закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 7 месеца
Парите са единственото нещо в този физически свят, което не може да бъде спряно и изолирано. Водата, въздуха, дори проникващата радиация могат да бъдат преградени и затворени, но парите - не. Те винаги си намират мушийки, за да се движат и множат. Не е първата комисия тази, която се е пробвала да тури пранги на кинтите, даже с много по-крути мерки, но всуе. ПарАта еббава мамматта на фукарАта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още