IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски поиска нова помощ за Украйна на среща с американския бизнес елит

Хедж фонд мениджъри, технологични гиганти, филантропи, бивши политици са били сред участниците в среща няколко часа след речта на президента пред ООН

13:30 | 21.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Володимир Зеленски пред ООН. Снимка: Bloomberg LP
Володимир Зеленски пред ООН. Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски в сряда е провел среща за финансова помощ с някои от най-известните американски милиардери от индустрии, вариращи от финанси до технологии и спорт, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници.

Малкото на брой мениджъри на хедж фондове, инвеститори в недвижими имоти, филантропи, банкери и бивши държавни служители са се срещнали със Зеленски в Ню Йорк, където той е представил пред тях нуждата от още инвестиции в Украйна, 19 месеца след началото на руската инвазия.

Срещата е била насрочена за няколко часа след обръщението на украинския лидер пред Съвета за сигурност на ООН и е била организирана от американския банков гигант JPMorgan Chase.

Сред поканените са били милиардерите инвеститори Кен Грифин, Бил Акман, президентът на Blackstone Group Джонатан Грей.

Други участници са били още главният изпълнителен директор на футболния отбор „Ню Инглънд пейтриътс“ Робърт Крафт, бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, бизнесменът, политик и филантроп Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк и инвеститор в недвижими имоти Бари Стернлихт. Срещата е била в украинската мисия в ООН.

Групата е седяла около маса и е слушала Зеленски, който е говорел на английски, убеждавайки участниците да инвестират в страната, като също така е наблегнал и на нуждата да се окаже повече подкрепа точно сега, заявиха някои от присъстващите.

Представители на Citadel на Грифин и Pershing Square Capital Management на Акман, както и други присъстващи, са отказали коментар за Ройтерс. Говорител на Зеленски и украинската мисия в ООН не са отговорили веднага на запитване за коментар.

Някои от присъстващите вече са дарили милиони.

Акман, чийто пра-прадядо е емигрирал в САЩ от Украйна, през февруари обеща да даде 3,25 млн. долара за закупуването на над дузина линейки за Украйна, според неговия приятел от колежа Уитни Тилсън, която е управлявала проекта за закупуването на линейките. От началото на войната фондацията на Акман е дарила приблизително 24 млн. долара в подкрепа на Украйна, заяви източник, запознат с цифрите.

Грифин пък миналата година обеща да дари 3 млн. долара за стипендии в подкрепа на украински студенти по науки, технологии, инженерство и математика.

Преди срещата в Ню Йорк Белият дом призова Конгреса да одобри няколко милиарда долара допълнителна помощ за Украйна.

Хауард Бъфет, чийто баща Уорън се смята за един от най-успешните инвеститори в света, в сряда заяви, че може да увеличи подкрепата си, за да предотврати „умора“ в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: khao сега па сооооросоид стана цензурирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 ние не сме *** като теб и НЕ четем *** вестници... информираме се само от руската преса и телевиденя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
А как хубаво изплющяха днес летището Саки в Севастопол, барабар с военни, всякакви летящи москвичи и някво панцирче. Зрелищно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 8 месеца
От тук 2 млн, от там 3 млна, това са смешни суми - той зеленски само от наркотрафика изкарва на месец по толкова. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
Зеле този път ще се прибере като препиккано мушшкато. Няма да има *слава ухани* в конгреса, няма да има и подписан празен чек. Наративите в САЩ брутално се променят в много неприятна за киевската хунта посока. Четете американска преса, а не украински ЦИПсО-вщини. За укро-успехите на фронта: *https://nytimes.com/interactive/2023/09/20/world/europe/ukraine-war-counteroffensive-robotyne.html За успехите на Зеле в САЩ: * https://nytimes.com/2023/09/21/us/politics/zelensky-washington-biden-visit.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още