IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нито един снаряд повече: Киев може да изгуби пламенен съюзник след изборите в Словакия

Бившият премиер Робeрт Фицо, който е фаворит да спечели изборите, заплашва да спре оръжейните доставки на Словакия за Киев

10:55 | 21.09.23 г. 5
Бившият словашки премиер Роберт Фицо е фаворит преди изборите в страната на 30 септември. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Бившият словашки премиер Роберт Фицо е фаворит преди изборите в страната на 30 септември. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

„Ние сме мирна страна. Няма да изпратим нито един снаряд на Украйна“.

Това беше категоричното послание на Робeрт Фицо пред около 300 привърженици на митинг миналата седмица в западния словашки град Бановце над Бебраву преди парламентарните избори на 30 септември. Популисткият бивш премиер е фаворит за спечелването им, пише Ройтерс.

Ако той изпълни обещанието си, това ще бъде огромна промяна за Словакия, която до момента е пламенен съюзник на източния си съсед Украйна във войната ѝ срещу Русия. Братислава изпраща оръжия и предложи силна политическа подкрепа на Киев в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

„Те така или иначе ще трябва да седнат и да постигнат съгласие“, каза Фицо за воюващите страни. „Русия никога няма да напусне Крим, никога няма да напусне териториите, които контролира“, допълни той.

Няма гаранция, че Фицо ще спечели. Нито една партия няма шансове да си осигури мнозинство, а съставянето на коалиционно правителство може да се окаже трудно. Западни дипломати и представители в Киев отбелязват също, че малка страна като Словакия не може да промени коренно политиката на ЕС и НАТО.

Но 59-годишният Фицо предизвика недоволство в Брюксел не само заради критиките си към санкциите срещу Русия и призивите си за сближаване с Москва след края на войната. Той се зарече също да наложи вето на членството на Украйна в НАТО, ако възникне такава възможност.

В предизборната кампания Фицо твърди, че войната „започна през 2014 г., когато украински нацисти и фашисти започнаха да избиват руски граждани в Донбас и Луганск“, повтаряйки оправданието на Москва за подкрепата ѝ на сепаратистите, които завзеха територии в Източна Украйна.

Неговата партия има малка преднина в допитванията в страната, където избирателите са разтревожени от икономическите проблеми заради COVID ограниченията, високата инфлация, свързана с войната в Украйна, и ръста на нелегалните мигранти.

Дезинформацията в социалните мрежи засилва поляризацията сред избирателите и допринася за обществения скептицизъм към подкрепата за Украйна, отбелязват социолози.

„Не трябва да ги подкрепяме (Украйна) с оръжия, защото злото носи само още зло. Тази война никога няма да свърши, ако продължаваме да ги подкрепяме“, казва 68-годишната пенсионерка Елеонора Танацова, докато слуша речта на Фицо миналия четвъртък.

Притеснения на Запад

Реториката в предизборната кампания на Фицо тревожи съюзниците на Словакия, съобщават четирима високопоставени западни дипломати.

В момент, когато контранастъплението на Украйна все още не е донесло голям пробив и това поражда въпроси колко дълго съюзниците ще запазят финансовата и военната си подкрепа за Киев, лидерите на ЕС и НАТО отчаяно се стремят да запазят единен фронт срещу Москва.

Фицо може да се съюзи с унгарския премиер Виктор Орбан, който запазва близки връзки с Русия, засилвайки възможността за още спорове с Брюксел заради върховенството на закона, войната в Украйна и миграцията.

Но прагматизмът на Фицо при предишните му мандати, когато той въведе Словакия в еврозоната и избягваше спорове с партньорите от ЕС и НАТО, успокоява подобни притеснения.

„Руски войски на границата ви и пропукани отношения със съюзниците ви, това ли искате? Или той вече не е толкова прагматичен, колкото беше?“, пита един от дипломатите.

Друг дипломат смята, че Фицо ще се поколебае да спре оръжейните доставки за Украйна отвъд тези от вече отънелите запаси на армията предвид значението на производителите на боеприпаси и на ремонтна база за икономиката на страната.

А и Брюксел има лост за влияние. По въпроси за върховенството на закона ЕС може да спре финансовата подкрепа за Словакия, която е много необходима на страната, тъй като се очаква фискалният ѝ дефицит тази година да достигне 6,85% от БВП, най-високото ниво в еврозоната.

Украински представители твърдят, че са притеснени от перспективата за коалиция с Орбан в ЕС, но отбелязват, че Унгария обикновено не се дели от останалите по важни решения и затова очакват ограничено външнополитическо въздействие, ако Фицо спечели.

Освен това консервативната партия на Фицо „Посока-Социална демокрация“ има съвсем малка преднина в последните допитвания с подкрепа от 19,4% спрямо 18,2 на сто за либералната партия „Прогресивна Словакия“. Много зависи от това как ще се представят по-малките партии.

Фалшиви новини?

Фицо, който беше принуден да подаде оставка през 2018 г. след убийството на разследващ журналист, което предизвика масови протести, стана по-радикален в опозиция.

В същото време дезинформацията се разпространява и подкопава обществената подкрепа за Украйна след началото на пълномащабното нашествие на Русия през 2022 г., казва Катарина Клингова от института Globsec.

Словакия отдавна е плодородна почва за проруско говорене благодарение на историческите добри отношения, ниското доверие в държавните институции и политици, които пренасят крайно някога говорене в традиционната политика.

„Видяхме, че това говорене беше на ръба на информационния спектър през 2015 г., но сега включвате телевизора и в почти всеки дебат имате политически представител, който използва дезинформационно говорене“, отбелязва Клингова.

„Не е задължително да подкрепят Кремъл…, но определено играят в полза на Русия“, допълва тя.

В началото на 2023 г. над 40 хил. словаци подписаха петиции, че не желаят да бъдат привиквани в случай на мобилизация, след като измислени публикации в социалните мрежи твърдяха, че вероятно се готви мобилизация за изпращане на войници в Украйна.

Фалшивите публикации бяха опровергани, но реакцията показа влиянието на дезинформацията около войната в Украйна сред населението от 5,5 млн. души на Словакия.

Допитване на Globsec по-рано тази година установи, че само 40% от словаците считат, че Русия има основна отговорност за нашествието в Украйна, най-малкият дял сред страните от Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: adimos ... а ти си от безплатните и полезни предатели, така ли ? :D:D възраждански tyyypanar!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
adimos
преди 7 месеца
Скъсана_Ушанка Платен предател си ти,*** гадно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
evlogi
преди 7 месеца
Както и друг път съм казвал, подобни статии донякъде ме успокояват.Показват ми, че глупостта не е само наш патент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: adimos И това го реши заради словашката Копейка ли? Или в гнуусното ти съзнание радостта от избиването на хора и разрушенията е голяма? Гнуусна твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 16
adimos
преди 7 месеца
Постепенно европейците проумяват че укронацистите нямат шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още