IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски пред Съвета за сигурност: Подкрепата за Украйна е защита на Устава на ООН

В първата си реч пред Съвета от вачалото на войната украинският президент призова за реформиране на световната организация

22:19 | 20.09.23 г. 10
Украинският президент Володимир Зеленски говори пред Съвета за сигурност на ООН. Снимка: Bloomberg LP
Украинският президент Володимир Зеленски говори пред Съвета за сигурност на ООН. Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред Съвета за сигурност на ООН в сряда и оправда въоръжаването на Киев, налагането на санкции на Москва и подкрепата за резолюциите на ООН като действия за защита на Устава на световната организация, предава Ройтерс.

Зеленски, който беше облечен в традиционната си зелена военна униформа, пристигна в Ню Йорк, за да присъства лично на заседание на 15-те страни членки на Съвета за сигурност за първи път, откакто Русия навлезе в Украйна през февруари м. г. Оттогава Съветът проведе десетки срещи, но не успя да предприеме действия, тъй като Москва има право на вето.

„Украйна упражнява правото си на самоотбрана. Помощта за Украйна с оръжия в това начинание, чрез налагането на санкции и упражняването на обхватен натиск върху агресора, както и гласуването на съответни резолюции, означава защита на Устава на ООН“, заяви украинският президент.

Украйна и западните страни успешно изолират Русия дипломатически в ООН, където 193-те страни членки на Общото събрание гласуваха няколко пъти с огромно мнозинство за осъждането на нашествието и поискаха от Москва да изтегли войските си.

Аргументът им е прост – Русия нарушава Устава на ООН от 1945 г.

В опит да засили подкрепата Зеленски говори също по важен за много страни членки на ООН проблем, особено за развиващите се страни от Глобалния юг – реформиране на световната организация с гласуване в по-широкото Общо събрание, което да позволява отнемане на правото на вето. Думите му са в унисон с по-широките притеснения сред страните от т. нар. Глобален юг, че малка група силни държави се радва на безмерно влияние в глобалната организация заради правото им на вето, отбелязва Bloomberg.

„В ООН наблюдаваме нарастваща подкрепа за идеята, че в случаи на масови жестокости срещу човешките права, правото на вето трябва да бъде доброволно замразено. Независимо кои сте, настоящата система на ООН ви прави по-малко влиятелни в сравнение с правото на вето, което малцина притежават, а само една страна злоупотребява с него – Русия“, заяви Зеленски.

„Не трябва да чакаме агресията да приключи. Трябва да действаме сега. Стремежът ни за мир трябва да движи реформата“, допълни той.

Появата на Зеленски съвпадна с ключов момент за украинската военна кампания за прогонване на руските сили от Украйна.

Общественият ентусиазъм за военните усилия отслабва в много страни членки на НАТО, лятното контранастъпление се натъква на упорита руска отбрана, а скоро по-студеното и по-влажно време ще направи много селски пътища непроходими за тежка техника.

Спрете войната

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета в сряда, че войната на Русия в Украйна „е задълбочена от геополитическо напрежение и разделение, като застрашава регионалната стабилност, увеличава ядрената заплаха и създава дълбоко разцепление във все по-многополюсния ни свят“.

В дълга реч пред Съвета за сигурност руският външен министър Сергей Лавров защити правото на вето на Москва като „законен инструмент“ на международните отношения и обвини Украйна и съюзниците ѝ, че са предизвикали конфликта. Зеленски напусна залата по време на речта на Лавров.

Германският канцлер Олаф Шолц, който говори малко след това, предупреди срещу призивите за незабавно прекратяване на огъня, което ще остави Русия в окупираните големи части от украинската територия. „Всички искаме край на убийствата – днес, а не утре. Но трябва да сме наясно с привидно лесните решения, които обещават мир само на думи“, допълни той.

Преди началото на заседанието руският представител в ООН Василий Небензя възрази срещу обръщението на Зеленски пред 15-те страни членки на Съвета, който е председателстван от Албания през септември.

„Искам да уверя руските ни колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство“, каза албанският премиер Еди Рама пред Небензя. „Има решение на това. Ако сте съгласни, спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата“, допълни той.

Русия твърди, че провежда „специална военна операция“ в Украйна.

В четвъртък Зеленски заминава за Вашингтон, за да се срещне с американския си колега Джо Байдън, членове на Конгреса и военни представители, за да заздрави подкрепата в най-важния съюзник на Украйна.

Макар че повечето членове на Конгреса все още подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна, скептичните гласове сред републиканците стават все по-силни, тъй като разходите за войната растат. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, водещият републиканец във Вашингтон, попита дали САЩ трябва да продължат да изпращат оръжия за милиарди долари на Украйна.

Байдън планира да обяви нова военна помощ при посещението на Зеленски. В реч пред Общото събрание на ООН във вторник американският президент призова световните лидери да застанат с Украйна срещу Русия, като заяви, че само Москва има силата да прекрати войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка До: zelka007 Аз просто цитирам любимите ви наглосаксонски източници. Сега и тях ще обвините в лъжа, като не ви отърват фактите и заключенията им! :-))) Безрезервна подкрепа за укронацистите! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: andy Още 16-17 човека са без значение като става въпрос за собствената му нацистка кожица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: zelka007Укронацистчо се бори за жалкият си живот. Буквално! Контраофанзивата му петърпя пълен крах. На много държави започна да им писва от него и вече му показват среден пръст, както се видя на събитието на ООН. Той отчаяно се нуждае от подкрепа. Без нея ще се наложи да капитулира и тогава аверите му нацисти ще го сготвят. Така, че това са отчаяни опити да спечели още малко симпатии. От Юни са закопали още 71 000 мъже според руски източници и между 60 000 и 80 000 според западни. Още 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... така е ... извънземните са сред нас ... рептилите ни управляват от хилядолетия ... Земята е плоска ... хамериканците не са кацали на Луната ... костя движи с жени ... рассийката е велика сила ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Ходи го обасни на неуките американци и немци. Щото и немците стигнаха до същото заключение преди седмица. Всъщност още в деня на случката много анализи на видеата показваха, че ракетата е дошла от западна посока. И НЕ е повреда, а умишлена атака на нацистите над мирното укри население. PR преди посещението на Блинкен. Това укронацистите са страшно нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 форумния фен на доказаните убийци с томахавки по сватби и погребения, тръгнал да словоблудства в отношение на противниците на господарите си. Жалка зелка :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Празна копейнишка кратунка, ти дори не знаеш как се пише думата фиаско, тръгнал да се плюнчи тук, да "обяснява" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... та вероятността дори да са изстреляли украинците ракета , тя да се повреди , и разбираш ли да уцели точно пазара в градчето на 12км от там граничи с фантастиката . представи си 180 градусова сфера и милиардите посоки , в които може да лети неуправляема ракета , която отгоре на всичко има повреден механизъм за самоунищожение . по-скоро ти ще уцелиш джакпот в тото2 . докато рассияните са многократно доказани убийци на цивилни с С-300 , с традиция на прицелване в гари и тържища ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... о'мъдри възрожденецо , защитник на правдата ... албанците се гаврят вече с могучая ... Еди Рама е плеснАл два шамара на неква абезяна публично , и тя е мигала кат плъъх в брашно ... само за протоколът , ракетите на ПВО БУК са с твърдо ракетно гориво , а не течно , както се твърди във въпросният материал , второ полетът на ПВО ракета трае секунди а не минути (вервай ми щото съм служил в ПВО и знам от първа ръка) , трето ракетата има система за самоунищожение при пропуск ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
Пълно фияско на украйнският нацист в ООН! Ню Йорк таймс пубрикува свое разследване в което се стига до заключение, че ракетата убила 16 човека в Константиновка е УКРОНАЦИСТКА от комплекс БУК. Май скоро ще ядем житото на зеленият нацист! Аверите му вероятно вече го варят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още