IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом: Байдън ще се срещне със Зеленски, ще има още помощ за Украйна

Очаква се Зеленски да се срещне с лидери на Конгреса от двете политически партии, докато е във Вашингтон

09:45 | 16.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще обявят допълнителна помощ за Украйна следващата седмица, заяви в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, като същевременно обяви, че президентът Джо Байдън ще бъде домакин на среща с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък в Белия дом, съобщава Ройтерс.

Очаква се Зеленски да се срещне с лидери на Конгреса от двете политически партии, докато е във Вашингтон, добавя Съливан.

Ройтерс съобщи в понеделник, че САЩ обмислят доставката на армейски тактически ракетни системи (ATACMS), които могат да летят до 190 мили (300 км), или ракети с управляема система за многократно изстрелване (GMLRS) с обхват от 45 мили (70 км).

Киев многократно призова администрацията на Байдън да осигури ATACMS, за да помогне на украинската атака срещу линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи в окупираната от Русия територия.

Но източник, запознат със ситуацията, казва, че САЩ не планират да обявят доставки на ATACMS за Украйна по време на посещението на Зеленски в Белия дом следващата седмица.

В петък (15 септември), като поредна наказателна мярка срещу Москва, Вашингтон добави в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин. Целта е „да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърът на финансите Джанет Йелън

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони „Трансмаш“, автомобилостроителите „АвтоВАЗ“ и „Москвич“, както и производителят на самолетни двигатели „Союз“ в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
И да не забравите най-важното - трева за Зеленко и анфетамини за овцете, че иначе не искат да влизат в ckoтобойната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още