IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: На Путин му остана само един ход - да заплаши света с ядрено оръжие

Контраофанзивата ни върви с по-бързи стъпки от санкциите срещу Русия, каза украинският президент

20:50 | 08.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

На руския президент Владимир Путин му остана само още един ход - да заплаши света с ядрено оръжие, смята украинският му колега Володимир Зеленски. "Той знае, че това е слабото място на западните партньори - реалния страх, че Путин може да използва ядрено оръжие", каза украинският държавен глава по време на Ялтенската европейска стратегия (YES), която се провежда в Киев за 18-и път.

Зеленски обясни още, че Русия ще прави демонстрации и постепенно ще повишава напрежението, докато не извади заплахата си към целия свят, не към Украйна, за използването на ядрено оръжие. Този момент ще бъде внимателно подбран и ще бъде в много "крехък" момент за САЩ, които ще бъдат в предизборна ситуация.

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да бъде уверен, че светът е по-силен от Русия и с държавите, които имат балансираща роля на този свят, ценностите ни са еднакви, заяви украинският президент.

Той беше категоричен, че Украйна я очаква същият обстрел на енергийната инфраструктура, както миналата зима, придружен с ядрена заплаха, "защото няма да има друг аргумент за агресия". "Той (Владимир Путин -б.р.) се провали и като човек, и като политик", допълни още украинският държавен глава.

Зеленски коментира още, че има информация, че зад самолетната катастрофа, при която загина собственикът на ЧВК "Вагнер" - Евгений пригожин, седи именно Владимир Путин, но не даде повече подробности. Убийството на Пригожин показва рационалността на руския президент, но и неговата слабост като политик, допълни още той.

Контраофанзивата ни е по-бърза от санкционните пакети срещу Русия

Украйна в момента е в настъпление и инициативата е на нейна страна, коментира президентът на страната Володимир Зеленски по YES.

"Когато ме питат какво става с контраофанзивата, кога ще бъде победната крачка, бих отговорил, че нашите стъпки са по-бързи, отколкото се одобряват санкционните пакети срещу Русия", коза той.

Държавният глава отбеляза,че Украйна е върнала голяма част от територията, превзета след февруари 2022 година и повтори целта на страната си да възстанови своята териториална цялост от 1991 година. "Ще вървим напред до края, но не до края на нашата държава, а на нашия съсед - до края на неговото съществувание на нашата територия", категоричен беше Зеленски.

Той поясни, че Украйна има искания за конкретни оръжия, с чиято помощ да освободи своите територии и предоставя списък до своите партньори.

Ще има ли избори по време на война в Украйна?

Демократичните принципи не са ни проблем, но не можем да гарантираме сигурността и легитимността на изборния процес, коментира още Зеленски на въпрос за провеждането на президентски избори в Украйна. Мандатът му изтича през април 2024 година. По време на дискусията на YES президентът посочи няколко основни проблема - как ще гласуват воюващите на първа линия, хората от окупираните територии и бежанците от войната. В съседни държави на Украйна са няколко милиона украинци и няма нужната инфраструктура за провеждането на вот, обясни още Зеленски. 

Вариант е изборите да се проведат онлайн, но дали светът би признал такива резултати, коментира украинският държавен глава.

"Аз не съм нито "за", нито "против" - готов съм на избори ", категоричен е Зеленски. Той коментира преди време, че ще се кандидатира за втори мандат, ако има избори по време на война. При избирането му през 2019 година той заяви, че ще управлява само един мандат, освен ако няма извънредна ситуация, която да го накара да остане.

Украинското законодателство забранява провеждането на избори по време на военно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Както и преди хората са казали - като заспориш с москали на тема величие, и винаги се стига до ядреното оръжие. С това им се изчерпва "величието". Пияна *** с граната - това е пPaccия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 дааа, до 3 дена и ще се случи... налЕ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 7 месеца
На Зеле от тук нататък му остава само да вррещи като изплашено ярре, докато, или му резнат зелката като на Резников и я погребат под гюбррето на бълбукащият като Йелоустоун корупционен скандал, или предсрочно го направят Герой и Мъченик на украйна като Пригожин, с чиято памет се е поглумил. Със сигурност, преговори м/у Путин и Зеле не може и няма да има. Въпросът е, кой по-лесно и бързо може да бъде сменен, когато договарянето стане неизбежно и спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
cyclop
преди 7 месеца
Айдибе зиленски? Да не си шмъркало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
филофоб
преди 7 месеца
A може би на путинчо дори трябва да е благодарен развития свят-че го е събудил от зимната дрямка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 7 месеца
всеки българин трябва да е горд , щото с наши снаряди украинците пробиват дупки в полупразните рассийски манерки ... с нашите Су-та бомбят окопалите се крадци на санитарен фаянс ... а украинците се пазят с наши бронежилетки ... на Клищивка , рашибозука се изтегля организирано ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още