IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Има опити Черно море да бъде превърнато в "руско езеро"

Трябва да бъде преустановено "раздаването на порции", за да се развият регионите, каза премиерът

10:51 | 07.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Никой не заплашва пряко нашите черноморски пристанища, и няма опити за нарушаване на териториалните води на България, но има опити за блокиране на изключителната икономическа зона. България е подала информация в структурите на НАТО за опити Черно море да бъде превърнато в "руско езеро", каза премиерът акад. Николай Денков във формата "Властта говори открито", който се провежда за трети пореден месец. България работи за защита на страната от атаки през Черно море чрез покупката на ракети за бреговата охрана и два кораба, допълни премиерът.

Една от причините да подкрепяме Украйна е да държим агресора Русия далеч от границите на страната, заяви той. "Крайно време е гражданите на България да си отворят очите и да видят, че има интерес на агресора да си върне имперското влияние, което е имал в региона", категоричен беше Денков

В София има добре подготвени проекти, които могат бързо да започнат, с което привличат и средствата от европейските фондове, коментира в отговор на въпроси на гражданите Денков. В другите части на страната - например по водните цикли, пътно строителство и т.н., има "боричкания" между политическите партии, които не могат да се разберат на коя фирма да бъдат възложени проектите. Денков призова да се спре с "раздаването на порции", за да може да се реализират важни проекти, отказа да назове фирми и партии, отбелязвайки, че това е работа на Прокуратурата.

София съответства на всички очаквания за един среден европейски град, но изтегля повечето инвестиции в България, по тази причина и кабинетът се опитва да промени този дисбаланс. Денков коментира, че един вариант е откриване на университет във Враца, който ще привлече и задържи млади хора в региона.

"Създадена е огромна каша и няколко правителства не могат да продължат строителството на АМ "Хемус", отбеляза още премиерът и призова да спре постоянното обжалване на обществени поръчки, които спират развитието на важни проекти. Липсващата магистрала е част от дисбаланса в развитието на регионите в България.

Имаме сериозни различия с президента Румен Радев по редица теми, но те не трябва да пречат за развитие на проекти от интерес на икономиката и България, като например енергийните проекти със съседните държави, каза премиерът във формата, който предвижда въпроси на граждани в страницата на Министерския съвет във Facebook. "Разговорът ни вчера е подадена ръка, надявам се отсрещната страна да разбере този жест", каза още премиерът по повод срещата си с Радев на трибуните на националния стадион "Васил Левски" по време на благотворителен футболен мач.

От началото на своя мандат кабинетът е направил редица промени в полза на бизнеса, включително и за "синя карта" за привличане на чуждестранни работници. Има стартирани проекти и извън София, но България е "изпуснала" инвестиция за изграждане на завод за батерии, който ще бъде отворен в Крагуевац (Сърбия) и ще създаде 8 хил. работни места.

Правителството прави всичко възможно да бъдат избегнати всички рискове при положение, че бъде прекратена дерогацията за покупката на руски петрол. Последиците от подобно решение на Народното събрание са вписани в анализ, внесен в секретното деловодство на парламента. Без "резки движения" страната ще може да избегне сериозни проблеми за пазара и поскъпването на горивата, каза Николай Денков, отбелязвайки, че цената у нас е пазарна, а разликата с цената на горивата в съседните държави идва не от дерогацията, а от по-високия акциз върху горивата в Гърция, например.

Според Денков няма никакъв смисъл да обсъждаме оборудването за АЕЦ "Белене" - Русия години наред ще бъде под санкции и няма да можем да построим централата. Украйна е готова да купи оборудването спрямо оценката на международен одитор. Премиерът каза още, че оценката е готова и тя е за над 1 млрд. лева, но още не е официално обявена.

Службите подават сигнали за руска пропаганда, но въпросът е много сложен, призна още премиерът. Не трябва да бъде ограничавана свободата на словото, но се разпространяват откровени лъжи и дезинформация, но тук службите нямат никакво отношение, а медийните регулатори също заявяват, че нямат правомощия. Затова и Денков призова медиите сами да се регулират чрез кодекси и правила за работа. "За съжаление това не се случва", допълни той.

Средства по оперативните програми се отпускат за подобряване на енергийната ефективност и чрез тях могат да се финансират проекти за соларни панели, които да подкрепят и домакинствата след излизането им на свободния пазар. Всички тези проекти обаче трябва да бъдат обвързани с системи за съхранение на енергията, което също се дискутира да могат да получават субсидии, каза още премиерът. Пример за съоръжение за съхранение на енергия, освен батерии, е ПАВЕЦ "Чаира", за която все още няма яснота какво се е случило. Продължават анализите на съоръженията заедно с експерти от Toshiba.

Държавата ще направи оценка на наводненията в община Царево, съобщи още премиерът. Той обеща еднократни помощи в размер на 1512 лева за пострадалите. При наводненията загинаха четирима души, заради което се сезира и Прокуратурата. Денков уточни, че цялостният анализ за бедствието, включително и за състоянието на деретата ще отнеме 2-3 месеца.

Количеството на валежите е такова, че това категорично е природно бедствие, но ще бъде проверено дали има и проблеми, които утежняват ситуацията, каза Денков.

Нямаме проблем с техника за борба с бедствия, категоричен беше той и допълни, че при искане, БТР-и и друга техника може да бъде изпратена веднага на място.

Трябват промени в законодателството, за да бъде ограничено "безразборното строителство" по Черноморието, каза Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Пенди, пич, не се засягай, ама си тъъъп на манастирска джапанка! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Най-накрая Премиер на място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... така е , лъжат ... :))) ... ама завода единият за батерии го строят в сръбско , другият в румънско ... а преговаряха и за двата да са у нас ... !! ... отделно всеки от тях ще дострои и съоръжения за рециклиране на батерии ... румънците започват добив от ново находище за газ и започват огромен плуващ вятърен парк , пък ние ще внасяме рассийски газ зад гърбът на европейците през турско , при условие че имаме терминал за втечнен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 17
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Работата на Кирчо и Асенчо е да лъжат, мамят и мръкат неразбираеми и за тях глупости. Идва им много естествено. За това са родени. Поздрави на ФАЩ за сполучливият кастинг - най-измамните, безгръбначни, алчни и безскрупулни мekepeта! Но, да им вярваш, трябва не да си просто бaлъk, а супербалъk!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... кой какво яде не се знае , но карабъл масква търси черноморски дънни раци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
значи , преговорите за завод за батерии за транспорта и комунални нужди , го започнаха Кирил и Асен . после пРезидента , чрез правителството си , го прецака и сключи супер-дупер-гига многогодишен договор за рассийски газ за преводни турски лири ... и допълнително пожела на новото правителство да се съпикяса ... не е зле да се посочват преките виновници ... !! ... и отделно ежедневно същият излива тонове *** с/у тях ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 23
andy
преди 7 месеца
"Денков: Има опити Черно море да бъде превърнато в "руско езеро" Сороспиде Декноглу, а какво езеро да бъде, ФАЩианско ли?! Ако зависи от теб и останалите фашисти веднага ще вкарате цялата американска фашистка флота. Ама много бой ще ядете всичките фашисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
melon
преди 7 месеца
За руско езеро - най-вероятно е така. Но, че черноморието ни е превърнато в ешерихия коли езеро е базспорно. Много е яко - разделяш с част от теб, казваш й - довиждане, и като се къпеш в морето й казваш -здравей! А се срещаш и с много чужди части :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още