IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли времето да се сбогуваме с АЕЦ "Белене"?

България не може да строи проекта без руска помощ, смята експерт. Продажбата е единственият вариант, посочи премиерът

13:22 | 07.07.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България не може да построи АЕЦ "Белене" без сътрудничеството на "Росатом", категоричен беше в ефира на БНТ енергийният експерт проф. Георги Касчиев. Той обясни, че преди години е било планирано в строежа на централата да участват повече от 2000 експерти от руския ядрен холдинг. Страната ни няма и необходимия брой строители, които да извършат нужните дейности.

Касчиев направи този коментар във връзка с плановете България да продаде закупеното оборудване за втората ядрена централа на Украйна. Според него Киев също няма намерение да строи нови блокове и да използва оборудването за трети и четвърти блок в Хмелницката АЕЦ, а да закупи само част от него - парогенератори и главни циркулационни помпи, като резервни части за своите 13 ядрени реактора от същия тип.

Строителството на Хмелницката АЕЦ започва през 80-те години и изграждането на трети и четвърти блок е спряно през 90-те години на миналия век. Проблемът е, че плановете за централата са за по-стари от нашите реактори. На това може да бъде намерено решение, тъй като техническият капацитет на Украйна в ядрената енергетика е голям, коментира Касчиев.

Според него обаче по време на война Киев не се готви за строеж на ядрени блокове, а и вече има сключени договори с Westinghouse. Припомняме, че в плановете за развитие на Министерството на енергетиката на Украйна е предвидено и развитието на новата технология за малки модулни реактори в страната, което е свързано с цялостната реформа на сектора - увеличаване на дела на зелената енергия и децентрализация.

Премиерът акад. Николай Денков не отговори на въпроса дали Украйна има намерение да вземе цялото оборудване или само части. В Народното събрание той уточни, че има сериозен интерес от страна на Киев и се обменя техническа информация. Подробностите, включително и финансови, тепърва ще бъдат дискутирани, а украинската страна иска да види в какво състояние е оборудването за централата, допълни още Денков.

Според него Украйна има достатъчен капацитет и техническо ноу-хау в ядрената сфера.

Премиерът също е на мнение, че България не може да построи АЕЦ "Белене" без участието на Русия и отхвърли обвиненията, че с продажбата на оборудването се слага кръст на ядрената енергетика у нас. Той беше категоричен, че секторът трябва да се развива на площадката на АЕЦ "Козлодуй", която има цялата изградена нужна инфраструктура. Новите технологии са бъдещето на енергетиката в България, посочи премиерът.

Продажбата на оборудването е единствената възможност за възстановяване на част от дадените средства за проекта, каза още Денков от трибуната на Народното събрание. 

Преди години България плати 600 млн. евро за оборудването за АЕЦ "Белене", след като загуби арбитражно дело, и инвестира още няколко милиона за правилното консервиране и съхранение на площадката. Преди години страната ни опита да продаде реакторите, като имаше интерес от Иран, но до сделка така и не се стигна.

Украйна може да използва парите, които получава по механизма за макроикономическа стабилност от ЕС - в размер на 1 млрд. евро годишно, за покупката на оборудването за АЕЦ "Белене", потвърдиха от ЕК преди ден. Всичко е въпрос на договорки между двете страни, обясни говорител по време на обедния брифинг в институцията на 6 юли.

България започна планирането на втора ядрена централа още през 70-те години на миналия век. Според тях на площадката в Белене трябва да бъдат изградени четири реактора с мощност от 1000 мегавата, с възможност за увеличаване с още два. През годините на няколко пъти бяха правени "първи копки" по проекта и периодично работата е замразявана. Оборудването за централата - два реактора от типа ВВЕР 1000 бяха поръчани през ноември 2008 година. Проверки показаха, че то е поръчано без решение на УС на Националната електрическа компания (НЕК). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
Белене само да пусне едно ИПО(по пазарному) на борсата с преференция за евтин ток и ще бъде продадено за отрицателно време :) докато ние се пеним, Ердоганя си пусна първия блок на Акую
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: desislavg: Да де, ама същият народ си избра, хем няколко пъти подред, управляващи, които казват, че няма да се строи. Та, полека с народа, че май не е баш народ. Още Ботев се е усъмнил в качествата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Полека бре, ще ти изпушат чиповете от зор! Забавна гледка си - БОТ да хвърля къчове като жив човек. За какво си се запенявил - нали и аз същото казвам: ние наполовина построена централа с платено оборудване заеббахме в геджурата, а унгарците през иглени уши прокараха проект, борят се със санкции и саботажи на ЕК и САЩ, но стъпка по стъпка строят и ще пуснат два нови руски реактора, а 4 стари ще им бачкат и помагат да избиват парите за новите. Не са тъъппи зелки, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
desislavg
преди 10 месеца
До: Tikva007Има референдум. Народа се произнесе - да се строи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
desislavg
преди 10 месеца
А какво правим с референдума, на който българският народ каза да се строи.Ако нарушат референдума,нарушават българската конституция и съгласно закона са за затвора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... пхаххааа ... нефелен политкомисар ... къф пакш ве де.би бръщолевиш , ве левак неграмотен ... мое ли си толкова зле ве политкомисарче ... те продължават да нямат потвърждение от ЕК на поредната корекция на договорът , не знам коя вече ... там! няма! нищо! гола поляна !! имат потвърдена втора фаза на ПРОЕКТА , но без лиценз за нея !! ние тук имаме площадка с изградени основи , всички лицензи и разрешителни , "гьолът" е водна възглавница , чарколяци ... :))) ... а там е нищо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: V.At. ... това на площадката на беляНЕ НЕ СА РЕАКТОРИ мамини сладки техничарчета , това са само една малка част от бавно производимите чарколяци , необходими за основа на реактора , нещо от сорта около 10% ... нищо друго нямаш там ... :))) ... освен това на украинците не им трябват всичките неща , ако въобще нещо им трябва ... беляНЕ е приключил като проект още преди 30г . има едно писмо от россатом , или предшественика му , за земетръсната площадка , силно ви препоръчвам да си го прочетете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
Колкото до ЕС, там нещата, ама хич, не отиват на нирвана, независимо от бляновете на последователите на Томазо Кампанела и неговият *Град на слънцето* в ЕК. Обективно, в ЕС има две категории мембъри - членове и ваггини. Ние явно сме от вторите, а унгарците от първите, защото, освен новите 2х1200 в строеж, там още работят 4 х ВВЕР 440 като нашите 4, които закрихме. Но пък Унгария е не само шампион по инвестиции, а и се оформя като аутомотив хъб за ЕС при електромобилите. Дали има връзка с АЕЦ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
Иначе, просто тази централа по никакъв начин вече не ни трябва. По начина, по който се движи България, а и ЕС като цяло, до 10 години остатъците от индустриална Европа спокойно ще се захранват от вятър и слънце. За латентни спомени от индустрия АЕЦ не трябват. Сега е дошло време да се сбогуваме с Белене, скоро ще дойде и с Козлодуй да се сбогуваме. То и без това по някакво чудо оцеляха 2-та големи блока. В оригиналните планове на франсетата тях ги нямаше, но имаше още 2 блока в Черна вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: data #3: *е ясно че няма никакъв шанс руски проект за АЕЦ да мине в ЕС * - Отново опашата лъжа! Догонваш Търчилъжи по изкуствено генерирана фактология. Освен, ако с възможностите на FR (Fictional Reality) не си извадил Унгария от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още