IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще преговаря с Украйна за продажбата на реакторите за АЕЦ „Белене“

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че ще търси по-висока цена от определената минимална в размер на 1,2 млрд. лв.

18:25 | 05.07.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийната комисия към Народното събрание прие предложението на група депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да се възложи на енергийния министър Румен Радев да преговаря с Украйна за продажбата на двата реактора за нереализирания проект за втора ядрена електроцентрала у нас „Белене“, съобщава БНР.

Според решението минималната цена, за която трябва да се преговаря, е 1,2 млрд. лв., но Радев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че екипът му ще търси по-висока цена.

Радев допълни, че въпросното оборудване е напълно адекватно, защото е съхранявано е и е поддържано добре. В момента на площадката има специалисти от Русия, които се грижат за оборудването.  Според него България има добра възможност да постигне максимално добра цена,  която трябва да е над тази, която е платена до момента, другото ще е прахосничество. Министърът изтъкна, че има ядрена перспектива на площадката в АЕЦ “Белене", макар че може да е с друг тип енергийни блокове.

"Факт е, че този проект е на близо 40 години", посочва междувременно Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, член от групата, внесла предложението за продажба и бивш председател на енергийната комисия.

Според него България разполага с оборудване, което или ще бъде продадено „на скрап“, или ще му бъде намерено някакво предназначение.

"В същото време се оказва, че в Украйна още от съветско време е почнало изграждането на 3-ти и 4-ти блок на тяхната АЕЦ „Хмелницка“. Уникалното в ситуацията е, че в тази ядрена централа липсва само оборудването, което пък ние имаме и се чудим какво да го правим. Украйна е единственият купувач в света на това наше оборудване като оборудване“, изтъква още Добрев.

Несъгласни с предложението бяха народните представители на "Възраждане" и БСП с аргумента, че няма анализ, че не е ясно какъв ще бъде ефектът от продажбата на руското оборудването и че няма сигурност, че страната ни ще си получи парите от Украйна.

През май стана ясно, че страната ни води преговори с френската EDF за изготвяне на анализ какво може да бъде изградено с оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене" и без руско участие. Предпроектното проучване трябваше да бъде финализирано до началото на следващата година. П овреме на посещение в Белене бившият енергиен министър Росен Христов заяви, че е крайно време да бъде взето решение за втората ядрена централа у нас, защото се харчат милиони за проекта, а прогресът е нулев. Според данни на Министерството на енергетиката разходите за съхранение на оборудването през последната година са в размер на около 5,7 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 12
OHЯ
преди 10 месеца
Споко копейки , скоро ще бием шута и на Лукойл , и на паметника ! Колко рубли са един лев , знаете ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
"Града на мечтите" Анжел Неом,шевчето на БНБ залудо тръка джинса у правна комисион https://ria.ru/20230705/neft-1882001509.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля го фана пак редкото ... стига си се потил излишно , в края на месеца нема да има рубли , закриват тр00л фермата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
едно от нещата , дето ще преговарят , излезна полуофициално ... изрожденската фашизоидна агитка вие неистово и се дере с нокти за достоверност , да идат да оплискат с боя пак некоя фасада ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Прости еврогеици слаба държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Российские промышленники уже несколько лет осваивают заводские активы в Чехии.https://***.energyland.info/analitic-show-56898
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още