IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Манчев: АЕЦ "Белене" би спечелила 7 млрд. евро през 2022 г.

България трябва бързо да започне процедура за изграждането на още един реактор на втората площадка в Козлодуй, смята експертът

20:20 | 26.04.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

При ситуацията на енергийните пазари през миналата година АЕЦ "Белене" би спечелила 7 млрд. евро, изчисли председателят на Българския атомен форум ("Булатом") Богомил Манчев пред журналисти. Той беше категоричен, че проектът не може да бъде наречен руски - само корпусът и първи контур са по руска технология, а всичкото останало оборудване, включително и машинната зала - по западна. Можеше да говорим за промяната на горивото за реакторите, както се случва сега с АЕЦ "Козлодуй", коментира още Манчев.

Експертът смята, че изграждането на ядрени централи е от съществено значение за поддържане на ниска цената на електроенергията у нас през следващите години. Той обясни, че себестойността на електроенергията от въглищните електроцентрали е 200-220 евро за мегаватчас, а в съседните държави към 2035 година би била около три пъти по-ниска.

Възстанвяването на добива на уран у нас би струвал около 100 млн. евро и няколко години, за да бъде внедрена нова, чиста технология и тя да премине Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). След това България би изнасяла този уран за производство на гориво "на ишлеме", затова и Манчев не смята, че възстановяването на добива на уран в момента е икономически целесъобразно. "По-добре да си плащаме и да си купуваме готовото произведено гориво", каза още той.

Що се отнася до ядрената безопасност и трите най-големи катастрофи в историята на ядрената енергетика - в АЕЦ "Чернобил", от която днес отбелязваме 37-а годишнина, в АЕЦ "Фукушима" и в АЕЦ "Три майл Айланд" - са причинени от човешка грешка. Според Манчев при последната авария в Япония персоналът е бил изцяло обновен и новите служители просто не са знаели как да активират охлаждащ механизъм на реактора, който да даде още малко време, за да бъдат доставени дизелови генератори, които да осигурят охлаждането на централата.

По време събитие по връчването на годишните журналистически награди от "Булатом" коментираха още, че тяхната стратегия за развитието на ядрения сектор е била взета предвид от Министерството на енергетиката за изготвянето на визията за електроенергийния сектор през следващите десетилетия.

Експертите препоръчват максимално удължаване на срока за ексpлоатация на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" - до съответно 2047 година и 2051 година, което изисква модернизацаия и административни действия, свързани с таксономията на ЕС, разказа от своя страна Петър Манчев. До 2050 година ядрените мощности у нас трябва да бъдат около 4000 мегавата, или нови четири реактора - по два на площадките в Козлодуй и Белене. Богомил Манчев препоръча държавата веднага да започне процедура по ОВОС и издаване на другите лицензи за изграждането на втори блок на новата площадка в Козлодуй. 

Припомняме, че депутатите от 48-то Народно събрание задължиха служебното правителство да преговаря за изграждането на два нови реактора от типа АР 1000 на Westinghouse в Козлодуй. Енергийното министерство реши да покани френската EDF за изграждането на АЕЦ "Белене". 

Четирите нови реактора, които планира България, трябва да заменят старите в АЕЦ "Козлодуй" и спрените въглищни мощности. Пазарът ще ни принуди да се откажем от въглищата в средата на следващото десетилетие, отбеляза още Петър Манчев. Той цитира прогнози на ЕК за цена на емисиите въглероден диоксид от 250 евро за тон до 2050 година, което означава допълнителни 180 евро за мегаватчас произведена електроенергия от въглищните централи.

Въпреки мерките за енергийна ефективност потреблението на електроенергия през следващите години ще расте - ще бъдат електрифицирани индустрии, които досега не използват електроенергия, както и заради електромобилността. 

Малките модулни реактори не трябва да бъдат изключвани от картината, смята Петър Манчев. Според него обаче те ще бъдат решение за големи индустриални потребители - например от химическата индустрия. Напълно възможно е тези реактори да бъдат частни, за разлика от конвенционалните реактори. Най-малко заради дългия живот на конвенционалните реактори (60-80 години) и заради мерките за съхранение на отпадъците е от съществено значение те да бъдат в ръцете на държавата, заявяват от "Булатом". Петър Манчев препоръча да бъде изградена регулаторната рамка, така че страната да бъде подготвена да изгради малки модулни реактори, когато те получат лиценз за работа - вероятно в средата на следващото десетилетие. 

Богомил Манчев обаче не смята, че малките модулни реактори са достатъчно "маневрени". В края на март той коментира, че тези реактори са подходящи за отделечени региони с наличието на енергоемка индустрия, а не като заместващи конвенционалните реактори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 12
evlogi
преди 1 година
До: 0pk Сега ,понеже си *** и си пр,ост, ще пиша бавно, за да ме разбереш.Проблеми с рентабилността има производството на генераторите за вятърна енергия, ( това,което наричаш перки) а не производството на енергия от тях.От личен опит мога да те осведомя,че то си е съвсем рентабилно...АЙде, успех с обработването на тази информация.Па току виж успееш да осмислиш фактът,че едното е съвсем различно от другото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Чета коментарите на полезните евроатлантици и се хиля на глас. Не е пичове, само ветърната енергетика ше има възвращаемост, е четете съседната статия. Бучете перки и си сметайте приходите, вашта вяра селска... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 13
evlogi
преди 1 година
До: onezero007}Щеше да се е изплатила само в мокрите ви сънища.При цените от 70-80 лв на мегаватчас,които бяха до 2021, щеше да трупа огромни загуби всяка година.2022 в най-добрият случай щеше да компенсира тези предходни загуби .А в момента средните цени на електроенергията вече са доста под 200 лв на мегаватчас, с тенденция да продължават да падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
onezero007
преди 1 година
Гледам на грантоядите им е смешно. Не били 7 милиарда, а 6,9. Най-малкото вече щеше да се е изплатила АЕЦ Белене. То сичкото грантояд продажник плюе аец козлодуй и атомната енергия, ама наредени като свински черва да купуват и да изнасят ток от там, никой не иска да купува то молтаиците и перките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: bvg Лумпар, че то и сега нощната тарифа е 12 стотинки за киловат! Аман от неуки лозунгаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
До: sosiE що да е скромен, Р.Овч го каза, но 200 млрд за 60 години.Този вади 7 млрд на година, я го сметни кой ще излезе по якия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
До: bvg Пич, тия си ги разправяйте на спявката пред панелката с останалите експерти от блока,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
2 блока по 1 гв биха направили 16 млн мегаватчаса.Според Манчев демек са щели да печелят по 440 ойро на мегаватчас...Доста се е изхвърлил.Може би брутният приход щеше да е толкова, макар че това предполага средна цена за 2022 от 860 лв на мегаватчас...Но такава година едва ли ще се повтори вече,при сегашните цени в момента по- скоро би била на загуба,,Но е ясно що ги дърдори такива де, като знам какъв келепир му падаше при предната офанзива с Белене, сигурно лигите му течат пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 13
bvg
преди 1 година
Лошите руснаци предлагаха на бойко да ни построят АЕЦ Беляне за 5 млрд. долара, но на боко му се видеха много. Сега нощната тарифа щеше да е 12 ст. въпреки цялата енергопреносна мафия, но получи нареждане свише от същите които ни накараха да зкрием блокове 1-4 да не строи повече мощности, а да си купува от хубавия ток от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
sosi
преди 1 година
Себестойността на тока от АЕЦ Akkuyu върви към 200 евро/МВч. Как се прави печалба от нещо което струва 200 евро и го продаваш на 200 евро, на Богомил Манчев май не му е много ясно.https://***.dailysabah.com/business/energy/eus-sanctions-to-not-impede-turkish-akkuyu-nuclear-plant-financing-rosatom
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още