IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse анализират изграждането на реакторите АР1000 у нас

Двете компании подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на работна група по казуса

12:00 | 02.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Работна група с експерти от "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и Westinghouse ще анализира възможностите за изграждане на един или два реактора от типа AP1000 на площадката в Козлодуй. Това е предвидено в подписания по-рано днес (2 март) Меморандум за разбирателство, за който съобщава американската компания. Експертите ще проучат регулаторната рамка, издадените лицензи и други подробности, за да бъде ясно какви са възможностите за изграждането на реактора от този тип у нас.

През януари служебният кабинет представи своя визия за развитието на електроенергетиката в следващите десетилетия. В нея е предвидено изграждането на четири реактора - два нови и два заместващи. В допълнение 48-то Народно събрание поиска от Министерския съвет до 1 март 2023 година  да подпише Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с Westinghouse.

В края на януари обаче БСП и "Възраждане" сезираха Конституционния съд относно допустимостта на това решение.

Досега реактори от типа AP1000 не са изграждани в страни от Европа, но войната в Украйна накара много държави да започнат да търсят алтернатива на предоставяните от руската корпорация "Росатом" услуги - по отношение на доставките на ядрено гориво, или за изграждането на нови мощности. Полша например сключи договор за изграждането на три блока по американската технология.

България и Чехия пък очакват свежо ядрено гориво за реакторите си по съветска технология. Процедурата по лицензиране на американското гориво у нас все още не е финализирана, но по коментари от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) сроковете още могат да бъдат спазени и страната ни да получи доставки през 2024 година.

Площадката за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" получи одобрение от АЯР в началото на 2020 година. Предвидено е на нея да бъде построен един реактор въпреки световната практика те да бъдат строени "по двойки", за да бъдат разходите по-малки. Преди войната в Украйна един от вариантите за този проект беше да бъде използвано оборудването, купено за АЕЦ "Белене". Сега обаче този вариант изглежда невъзможен, въпреки че в световен мащаб има практика оборудване от един производител да бъде вложено в технологията на друг (АЕЦ "Бушер" в Иран).

Преди дни стана ясно, че Украйна има интерес към оборудването на АЕЦ "Белене" и ще изпрати технически екип да проучи казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
sosi
преди 1 година
До: zelka007Това е зарибяваща цена, за да не реват глупаците докато подписват договора. hinkley point c ще струва $40 милиарда за 3.2ГБ мощност. И то засега. Как си го преадставяш в Полша някой да го напрваи с 40-50% по-евтино? Аман от ***. Щяло еди къде си .. ще... ще... някой си обиколил и намерил с $20 милиарда по-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sosi... в Полша , една централа , но с три реактора АР1000 , приблизителната цена ще бъде около 20млрд евра ... но те се гласят да построят две централи с по три реактора за около 39млрд евра ... но на практика в УСАто в момента окончателната сметка за два реактора почти готови е 30млрд долара ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Мед ша има от Пирдоп цинка от ОЦК липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Волтов стълб е устройство, използвано в зората на електротехниката за получаване на електричество. Съобщението за откритието на Волта е изпратено на 20 март 1800 г. в писмо до президента на Лондонското кралско общество Бенкс. Наполеон кани Волта в Париж, лично присъства на демонстрацията на опита, обсипва го с награди и почести.Благодарение на тези първи батерии за постоянен ток незабавно са направени две изключителни открития
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
sosi
преди 1 година
Ще използват тъпотията на всички русофили, които си мислят още, че ядрения ток е евтин. А реалната цена на два реактора по 1ГВ вече е 25 милиарда евро. Естествено за зарибяване, първо ще обявят някаква ниска цена, като 10 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още