IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има интерес към оборудването за АЕЦ "Белене"

Киев ще се включи в проучванията за газовите нужди в региона, което ще извърши България

11:15 | 28.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Украйна може да купи оборудването за АЕЦ "Белене" и ще изпрати технически екипи, които да проучат детайлно въпроса. Това става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Служебният министър Росен Христов е дискутирал темата със своя украински колега Херман Халущенко по време на неформалния Енергиен съвет, който се провежда в Стокхолм.

В представената преди седмици визия за развитието на електроенергийния сектор на България до 2050 година е посочено изграждането на нови ядрени мощности, но едва ли това ще стане по руски технологии на фона на войната в Украйна и прекъсване на връзките с Русия. Тогава енергийният министър коментира, че се проучват различни опции за реализацията на плановете, а финансово те зависят от много фактори, включително и използването на оборудването или части от оборудването за АЕЦ "Белене" от западен изпълнител по своята технология - Westinghouse или друг.

От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментираха пред Investor.bg, че има подобен опит - в иранската АЕЦ "Бушер". Строителството на централата започва от Siemens през 70-те години на миналия век. Договорът обаче беше разтрогнат заради санкциите на Запада срещу Техеран и централата беше довършена от руската "Росатом". Експертите от АЯР обаче посочиха, че макар и технически възможно, реално изпълнението на подобен проект в България е много малко вероятно.

В Швеция, която е ротационен председател на ЕС, Христов коментира още и вероятни санкции срещу руския ядрен сектор. "Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на АЕЦ "Козлодуй" с Русия", коментира още той.

По време на двустранната среща украинският енергиен министър е заявил желанието си за участие в проучването за търсене газ в региона, организирано от България. "Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването", каза той.

България проучва ситуацията, за да може да прецени нуждата от допълнителни инвестиции. Страната ни ще е от ключово значение при промяната на газовите потоци - от юг на север, и доставките на втечнен газ чрез достъпите до терминалите в Турция и терминала край Александруполис, който се изгражда в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ти имаш интерес да си прибереш копейките за троленето, безполезний и.ди.от.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 16
mr. Yoda
преди 1 година
Аз пък имам интерес на нацистката държава да и резнат американските финансови инжекции и тя да фалира на момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Repoman
преди 1 година
Направо да го подаряваме това оборудване. Да подарим и още оръжие и боеприпаси. Само така ще помогнем на Украйна да възстанови реда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
удобен момент да се оттървем от този "актив" , у нас няма индустриална база и технически потенциал , за да си доизградим реактор сами ... ако е имало , защо не сме го направили досега ... ?!... те първа няма да го изградим ... баце рече "офффчари са нужни !! " и направиха ДДС в туризЪма и хазарта 10% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още