IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значението на IGB расте и търговците му обръщат все по-голямо внимание

Проектната компания готви разширяването на капацитета на газовата връзка с Гърция

15:55 | 07.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Значението на газовата връзка с Гърция, която заработи от 1 октомври - IGB, расте непрекъснато и все повече търговци започват да ѝ обръщат внимание. По тази причина и проектната компания ICGB, която управлява интерконектора, се подготвя за пазарен тест, който да докаже смисъла от увеличаване на капацитета, съобщава гръцкото издание Еuro2day.gr.

Според него до края на годината капацитетът на връзката може да се увеличи от 3 млрд. куб. метра днес до 5 млрд. куб. метра. Технически това е възможно чрез построяване на компресорна станция край Комотини, а проектът вече е в ход, посочва още гръцкото издание.

Няколко са факторите, които насърчават увеличаването на капацитета на тази газова връзка. На първо място това е строителството на IBS - интерконекторът със Сърбия, чието строителство официално стартира през миналата седмица. Тогава директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов беше категоричен пред журналисти, че той няма да намали значението на "Балкански поток", по който Сърбия получава газ от Русия, а ще даде възможност за диверсификация.

Това означава, че Белград ще търси или втечнен газ (от Турция и Гърция), или допълнително тръбен газ от Азербайджан. И при двата случая ролята на IGB се повишава.

В случая с доставки на азербайджански газ увеличение на капацитета трябва да има и по Трансадриатическия газопровод (TAP). Компанията, която управлява проекта, също вече предприе стъпки за разширяване на капацитета - до 20 млрд. куб. метра до 2027 година. В края на януари беше съобщено, че се планира увеличение от 1,2 млрд. куб. метра годишно през 2023 година. Сега капацитетът на ТАР е 16 млрд. куб. метра, като част от тях (6 млрд. куб. метра) остават в Турция, а останалите се разпределят в Европа.

Разширението на газопровода е свързано основно с войната в Украйна и санкциите срещу Русия. В търсене на алтернативни източници представители на ЕК вече договориха и увеличаване на доставките на газ от Азербайджан. Част от допълнителните количества ще преминават през България към Румъния и други държави от Югоизточна Европа, включително и Унгария, Молдова и Украйна.

Украйна и Молдова също са потенциални пазари за втечен газ, който ще дойде през Александруполис и газовата връзка IGB.

Преди ден българският директор на ICGB Теодора Георгиева коментира, че 94% от капацитета на газовата връзка са вече резервирани - около половината по дългосрочни 25-годишни договори. Много вероятно става въпрос за договора на "Булгаргаз" с Азербайджан (1 млрд. куб. метра годишно) и на "Булгартрансгаз" за доставките по терминала за втечнен газ през Александрополис, в който страната ни има дял. Останалите обеми се разпределят чрез търгове.

По време на първата копка на IBS президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че и страната му има резервиран капацитет в Александрополус и тези количества ще бъдат транзитирани през територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Всички всичко да е ясно и процрачно няма лошо... това обаче излиза като информация от гръцки сайтове, а не от официална институция в България. зА ЖАЛОСТ ние винаги последни разбираме ... иначе нека се увеличи капацитетът, всяко по-голямо количество газ и повече източници автоматично ще балансира пазарът и ще го направи по-конкурентен и от своя страна цените ще се регулират в нормални граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още