IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко е добре, когато свършва добре - IGB е в експлоатация

Всички кранове на газовата връзка бяха отворени в 7 час, в първия работен ден се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 MWh

12:40 | 01.10.22 г. 11
Част от церемонията по откриването. Снимка: IBG
Част от церемонията по откриването. Снимка: IBG

На официална церемония в София в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, лидерите на балканските страни, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, както и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, беше даден дългоочакваният старт на работата на новата газова връзка с Гърция IGB. Всички кранове на връзката бяха отворени в 7 часа днес (1 октомври) и България вече получава газ по нея. В първия работен ден на IGB се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 MWh, а за целия октомври прогнозата е за 888 801 MWh.

По време на приветствията беше изтъкната важността на тази нова енергийна инфраструктура, която повишава сигурността на региона и втвърдява позициите ни при преговори за доставките на природен газ.

"Всичко е добре, когато свършва добре" коментира българският президент Румен Радев, припомняйки проблемите около проекта. Най-накрая имаме реална диверсификация на газовете доставки, заяви още той и допълни, че IGB е символ. 

Радев призова още за ускоряване на изграждането на връзката със Сърбия. 

Войната в Украйна промени глобалните вериги на доставките, както и оценката за съвместните действия - при прекъсването на доставките на руски газ, България се обърна към съседите си и получи достъп до терминалите си да втечнен газ, припомни Радев. Той изтъкна още, че бъдещето е на новите технологии, например за производството на зелен водород, възобновяеми източници.

Всички осъзнаваме по-широкото геополитическо значение на връзката, която ще "разкъса руската хватка на региона.
Кириакос Мицотакис
премиер на Гърция

В своето приветствие държавният глава намекна за бъдещо развитие на нов ядрен проект в България съвместно със съседните държави и по-конкретно Гърция и призова за изграждането на нови петролопроводи, пътна и комуникационна инфраструктура в региона, включително и нови мостове през Дунав между България и Румъния.

Радев напомни още, че България, Румъния, Хърватия и Сърбия не трябва да остават извън Шенген, защото това е въпрос за сигурността за цяла Европа.

Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че през новата връзка доставки на газ могат да получават не само за страната и балканските страни, но и за Молдова, Украйна и Централна Европа. IGB е в пълна синергия с терминала за втечнен газ, който ще бъде изграден край Александруполис.

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева. Снимка: IGB Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева. Снимка: IGB

ЕС подкрепя изцяло този проект, включително и финансово с близо 250 млн. евро, припомни Урсула фон дер Лайен. Тя нарече връзката "свобода" от зависимостта от руския газ. Фон дер Лайен беше категорична, че газ през зимата ще има, благодарение на проекти като интерконектора. Тя припомни водените преговори с алтернативи като Азербайджан, Алжир, Египет и други. Тя обаче призна, че зимата ще е трудна и обеща мерки за ограничаване на растящите цени на природния газ.

Председателят на ЕК коментира решенията от енергийния съвет в петък (30 септември), сред които и преразпределянето на неочакваните печалбите на производителите, както насърчи изграждането на зелени мощности.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща увеличаване на доставките по Южният газов коридор, чрез развитието на нови проекти, които ще се удвоят до 2027 година. Алиев обясни, че се водят преговори за удвояване на капацитета по TANAP (до 32 млрд. куб. метра) и TAP (до 20 млрд. куб. метра).Това също прави IGB проект, който привлича интерес.

Всички осъзнаваме по-широкото геополитическо значение на връзката, която ще "разкъса руската хватка на региона", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той изтъкна растящата роля на страната му за енергийната сигурност за Централна и Източна Европа. Държавният глава Румен Радев бе домакин на церемонията по повод официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.. На събитието присъстват Президентът Румен Радев, Стево Пендаровски, Александър Вучич, Урсула фон дер Лайен Кириакос Мицотакис. Снимка: президентството Държавният глава Румен Радев бе домакин на церемонията по повод официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.. На събитието присъстват Президентът Румен Радев, Стево Пендаровски, Александър Вучич, Урсула фон дер Лайен Кириакос Мицотакис. Снимка: президентството

Премиерът на Румъния Николае Чука изтъкна проблемът с цените на енергийните ресурси, породен от "изкуствените дефицити", предизвикани от Русия. Той припомни още един проект, който е в синергия с IGB - Вертикалния газов коридор, през който суровината може през територията на Румъния да достигне до Централна Европа. "Румъния е готова да изиграе своята роля на гарант на енергийната сигурност на Европа" , заяви Чука.

Ще имаме трудна есен, трудна зима, предупреди президентът на Сърбия Александър Вучич и припомни колко малко интерес е имало към проекта. Той призова страната му да бъде включена към списъка с мерките за намаляване на цената на природния газ.

888 801 MWh
газ се очаква да постъпят по газопровода през октомври.

За съвместни действия в битката с енергийната криза призова и президента на Северна Македония Пендаровски.

Пускането в експлоатация на връзката беше определено като "сбъдната мечта" за диверсификацията на енергийните доставки от страна на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на брифинг, на който от регулатора съобщиха за връчването на всички сертификати за проекта на 30 септември. 

Идеята за газовата връзка датира още от 2009 година, когато правителствата на България и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство по проекта. Окончателното инвестиционно решение беше подписано шест години по-късно като тогава заявките бяха, че тръбата ще влезе в експлоатация през 2018 година. Но тогава никой не вярваше, че проектът ще бъде реализиран, припомни днес един от изпълнителните директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева. Тя беше категорична  този проект е реалната диверсификация на доставките на газ за България.

Строителство на газопровода започна едва през 2019 година, а пандемията от коронавируса се оказа предизвикателна и за този проект. Блокадите добавиха месеци към реализацията на проекта, които се оказаха критични за страната след началото на войната в Украйна и спрените доставки на руския природен газ. 

По тази газова връзка България има възможност да получава газ от Азербайджан на съществено по-ниска цена спрямо нивата на спотовите пазари, до които бяхме принудени да се обърнем. За сравнение тази сутрин (1 октомври) "Булгаргаз" подаде окончателно ценово заявление в КЕВР с цена от малко над 233 лева за мегаватчас, което е около 119 евро за мегаватчас. Средната цена на европейските пазари за октомври е 202 евро за мегаватчас.

Енергийният регулатор ще вземе решение за цената на газа през октомври по-късно днес по време на закрито заседание.

Капацитетът на връзката в момента е 3 млрд. куб. метра, но може да се повиши до 5 млрд. куб. метра с изграждане на компресорна станция при Комотини. Това може да стане още до 2024 година, защото по информация на Теодора Георгиева още през лятото операторът на газопреносната мрежа на Гърция - Desfa, вече е подал заявление в RAE за този проект. Целта е да се осигури трасе за втечнения газ, който ще идва по терминала в Александруполис, в който акционер е и  "Булгартрансгаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Дайте поне 10 процента кредит на доверие на това, което е разработила БЪЛГАРСКАТА научна мисъл- БАН и държавния ни Институт по океанология, които се занимават с проекта за газови хидрати от 2008г. ''Момченцата'', които ни се явяваха нонстоп по всички наши програми да ни ''увещават категорично''как България не можела без дългосрочни договори с газпром, да си пдат ушите и вместо да плещят проруска пропаганда, да дадат обяснение за произхода на парите, с които са закупени часовниците и костюмите им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
БАН: Газовите хидрати в Черно море могат да осигурят енергийната независимост на страната ни Енергетика 24 сеп 2022''...Всичко зависи от финансирането, обясни ученият. Първо трябва да бъдат направени сондажи. Те ще са на цената на един дълбоководен. От това може веднага да се започне да се печели. Може дори да започне погребване на въглероден диоксид, отбеляза той.От находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели ВЕДНАГА.''НЕ вярвайте на купени от газпром експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Затова тестването ще бъде 10-20 пъти по-евтино от обичайните сондажи. С около 10 сондажа на цена по-малка от цената на един дълбоководен сондаж може да се осигури за няколко години консумацията на метан за България." ЗАЩО НИКОЙ ПОЛИТИК НЕ ИНФОРМИРА ОБЩЕСТВОТО ЗА ТОВА, а ревяха като вдовици за ...., че България нямала находища и щем-не щем, трябва да клекнем на газпром...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
БНР Д-р Атанас Василев от БАН: Газовите хидрати обезпечават България до края на векапубликувано на 05.05.22...Находището е в изключителната икономическа зона на България на континенталния склон в Черно море. Намира се на 50 километра от брега. Размерите му са 65 на 20 километра. Разположено е на дълбочини между 800 и 1800 метра, а под дъното - на 300-400 метра. В един обем газов хидрат има над 150 обема метан."В сравнение с традиционните газови находища това е една малка дълбочина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Помните ли как всякакви уж експерти ни заливаха от всички тв програми, как- ооо, ааа, България не може без газпром, ние нямаме собствени находища, ние нямаме избор, но никой от тях не каза с думи прости и ясни- не, България ИМА собствени находища на природен газ и на газови хидрати, и никой не отвори и дума те да се разработват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Aми- това е - започна освобождането ни от газпром. Само 1/3 от необходимото ни количество свалят с 34 процента цената на природния газ...И да се знае- не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Газпром натискат там, където години наред поддава. Купуват си наши политици от всички партии, за да НЕ СИ разработваме нашите газови находища, колкото и малки да са те- поне да задоволяват собствените ни нужди, а над находището ни на газови хидрати е наложена омерта от всички пол, партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А что с газпрома произашло? Акции как? Дивиденти плащат? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
mikimaus
преди 1 година
До: Solar PowerИлхам Алиев разправя че в Каспийско море има потенциал за Ве И Та.Незнам Урсуле кой вдена положительный или отрицательный
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: mikimaus: Ако сега си копахме и собствен газ в Етрополе за руските бандюги щеше да има трагикомедия :) Уви газпром ни спретнаха "мораториумче". Сега трябва да си вземем лукойл както направиха немците и няма да съжаляваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Трябвало е да поканят митрофанова , докато те отварят едните кранове , тя да затваря другите . И да дръпне едно слово (презентаци по ново му) за значението на незаобиколимият и могъщ надежден газодоставчик оттатък Черно море ... Дето краде зърното и желязната руда на трудовите хора ... !! ... п.с. И да гласувате съфорумци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още