IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР даде лиценз за работа на новата газова връзка с Гърция

Сбъдна се българската мечта за диверсификация на доставките, заяви председателят на регулатора Иван Иванов

15:54 | 30.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде лиценз за работата на новата газова връзка с Гърция Комотини - Стара Загора (IGB). С това интерконекторът ще може да влезе в търговска експлоатация на 1 октомври, както беше предвидено през лятото. В сряда (28 септември) проектът получи и нужния му Акт 16.

Работата на IGB ще доведе до съществено намаление на цената на природния газ у нас, уточни председателят на комисията Иван Иванов по време на кратък брифинг.

Той отказа да коментира каква е цената, по която получаваме газа от Азербайджан по новата връзка, позовавайки се на търговска тайна. Иванов обаче цитира коментарите на директора на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание на 28 септември, според която без IGB и на базата на случващото се на пазара към онзи момент цената на газа би била около 305 лева за мегаватчас. Очакванията са, че утре (1 октомври) КЕВР ще одобри заявлението на "Булгаргаз" с цена под 240 лева за мегаватчас.

IGB обаче е от значение не само за България, изтъкна още Иванов. Той посочи, че има интерес към останалите свободни капацитети по газовата връзка от страна на Румъния, Унгария и Словакия. Към момента е резервирана половината от капацитета на IGB - около 1,57 млрд. куб. метра на година, от които 1 млрд. куб. метра са по договора с Азербайджан.

Останалият капацитет - около 1,4 млрд. куб. метра на година, може да бъде използван за алтернативни доставки - от Азербайджан или от терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция. Според Иванов проблемите с доставката на руския природен газ ще увеличат интереса към алтернативите.

По-рано днес (30 септември) българският президент Румен Радев съобщи, че е получил официално писмо, в което четири междусистемни оператора изразяват интерес да транзитират газ през българската инфраструктура. Държавният глава уточни, че става въпрос за допълнителните количества газ от Азербайджан, договорени през юли от ЕК.

Радев разговаря с азербайджанския президент Илхам Алиев, който е в България по повод официалния старт на IGB, за увеличаване на доставките за газ и за България, отделно от европейските договорки.

По време на своето изявление по повод издаването на лиценза за работа на IGB Иван Иванов нарече връзката "българска мечта", която създава условия за диверсификация на доставките, конкурентни цени и избор на досавчици по открити и прозрачни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още