IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Големи потребители ще могат да купуват директно газ от Азербайджан

Илхам Алиев покани българския бизнес да изпълнява проекти в Азербайджан

13:30 | 30.09.22 г.
Румен Радев. Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group
Румен Радев. Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

България анализира възможността големите индустриални потребители, сред които и производителите на азотни торове, да купуват газ директно от Азербайджан, анонсира президентът Румен Радев след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в София. Идеята ще бъде дискутирана с гостуващата делегация още тези дни, допълни още българският държавен глава.

Илхам Алиев е в България по повод въвеждането в експлоатация на новата газова връзка с Гърция - IGB, което ще се случи на 1 октомври по време на церемония в София. Този интерконектор променя енергийната карта на Европа и води до развитие на икономическия потенциал в региона, изтъкна Радев.

"Азербайджан се превърна в желан, надежден и приоритетен партньор за България", заяви още Румен Радев. "За нашите партньори сега е по-важно от всякога да действаме бързо", коментира от своя страна Илхам Алиев. Той допълни, че енергийната сигурност е била основната тема на разговорите му с българския му колега и допълни, че е получил официално искане за увеличаване на доставките на природен газ към България, което ще бъде обсъдено след неговото завръщане в Баку.

Румен Радев посочи още, че е получил писмо от четири междусистемни оператора - на България, Румъния, Унгария и Словакия, с което го уведомяват, че са готови да транзитират допълнителните количества газ от Азербайджан, договорени през лятото от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и азербайджанския президент Илхам Алиев.

Двамата държавни глави съобщиха, че са водени разговори за откриване на офис на азербайджанската държавна енергийна компания "Socar", както и че са дискутирани и още теми за сътрудничество - например в културата, транспорта, инфраструктурата и т.н. Алиев посочи, че е воден откровен диалог и се надява на много нови двустранни споразумения. 

Президентът на Азербайджан покани представителите на българския бизнес в страната, където има много инфраструктурни проекти, които чакат изпълнители от "дружески държави".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още