IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на газа сваля потреблението у нас до исторически минимум

Поскъпването на газа в Европа от последните дни ще има малък ефект върху цената у нас през октомври

11:50 | 28.09.22 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Потреблението на природен газ у нас през последните седмици е на исторически минимум - основно заради високата цена. Този коментар направи директорът на "Булгаргаз" Деница Златева по време на заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране  (КЕВР), на което беше обсъдена цената на газа за октомври.

Златева коментира, че доставчиците през следващия месец ще са три - Азербайджан, втечнен газ и доставчик, избран чрез търг през платформата на Газов хъб "Балкан". Очакванията са, че цената ще бъде около 240 лева за мегаватчас, което е с над 30% по-малко спрямо цената за септември (малко над 353 лева).

Причината за това намаление е фактът, че в експлоатация влиза новата газова връзка с Гърция (IGB). Това се очаква да стане на 1 октомври. В КЕВР имат готовност до 30 септември да изготвят всички необходими документи, за да стане това факт, коментира председателят на комисията Иван Иванов. "С IGB веднъж завинаги се освобождаваме от зависимостта от един-единствен доставчик", заяви той.

Без IGB и на базата на случващото се на пазара днес цената на газа в България от 1 октомври би била 305,98 лева за мегаватчас, изчисли Златева. Тя коментира още, че преди ден цената на газа на нидерландската борса TTF се е повишила рязко в резултат на експлозиите по тръбите на проекта "Северен поток", но тази тенденция няма да има съществено значение върху окончателното заявление на компанията, което ще бъде внесено на 1 октомври. В момента цената на европейските пазари доближава 205 евро за мегаватчас, след като в последните дни се търгуваше дори и под 180 евро за мегаватчас.

Иванов поясни, че проблемите с газопроводите са с "неясен  произход". В началото на седмицата операторите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" съобщиха за намаляване на налягането в тръбите, вероятно причинено от течове.

В Европа се появиха и с мнения за умишлен саботажслед като стана ясно, че е имало три експлозии в региона. Експерти обаче не изключват и технически проблеми в резултат на промяна на налягането. Поправката на повредените участъци (всички около датския остров Борнхолм) би отнела доста време, особено на фона на приближаващите зимни месеци и санкциите на Запада срещу Русия.

И двата газопровода не се използват - "Северен поток 2" така и не получи разрешение за експлоатация, а доставките по първите две тръби по проекта бяха намалени последователно до 10%, а от началото на септември и директно изключени заради спорове около ремонта на турбините в компресорната станция "Портовая".

През октомври тенденцията за непрекъснат ръст на цената на газа у нас беше прекъсната, коментира още по време на заседанието на КЕВР Иван Иванов. Той се надява това да продължи и през ноември. Златева беше категорична, че вече няма притеснения за количествата, а вече се работи за конкурентни цени.

Тя обясни, че до дни ще бъде направена оценка на заявките от търговете за доставка на втечнен газ за ноември и участниците ще бъдат поканени да внесат обвързващи оферти. Интересът към търговете - и месечните, и годишният и 10-годишният, е голям, допълни още директорът на "Булгаргаз".

Златева каза още, че "Булгаргаз" ще участва в търга за капацитет на гръцкия терминал "Ревитуса" за 2023 година и паралелно се водят разговори с турската Botas за възможни доставки.

Търгът за капацитета на гръцкия терминал трябваше да състои през септември, но е отложен за октомври заради проблеми с платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още