IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" внесе заявление за 30% по-евтин газ от 1 октомври

Очакванията са, че до началото на следващия месец ще заработи IGB и България ще получава целия газ от Азербайджан по предварително договорените цени

17:43 | 09.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на газа от 1 октомври ще поевтинее съществено, ако се запазят сегашните ценови равнища на европейските пазари. Според заявлението, внесено от "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цената ще падне до 247,96 лева за мегаватчас. Това е с 30% по-евтино спрямо цената от 1 септември.

Още по време на изслушването в енергийния регулатор относно цената през септември, новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Деница Златева обясни, че очакват значително намаление на цената на газа от октомври, когато трябва да заработи новата газова връзка с Гърция - IGB.

Това е важно условие за намаляването на цената на газа, защото по тази връзка България ще получи цялото количество газ от Азербайджан по предварително договорената цена. В момента само около 1/3 от доставките са по нея. Заради забавянето на IGB останалата част е по друга формула и се влияе повече от европейските газови пазари.

В последните дни и цената на газа на нидерландската борска TTF се стабилизира на нива от около 200 евро за мегаватчас.

От "Булгаргаз" напомнят в съобщение до медиите, че това ценово заявление е прогнозно. Окончателното искане ще бъде внесено на 1 октомври и в него ще бъдат отчетени всички фактори, които влияят на цената до 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Василена
преди 1 година
Най-накрая дългоочаквана новина! Понижава се цената на природния газ.Да си отдъхнем преди отоплителния сезон. Дано по-скоро се освободят и пазарите. Природният газ може да бъде доставен от компании, занимаващи се с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 1 година
евала на Киро канадеца, че тоя забатачен интерконектор ще зарабоди, след като мутрата го бавеше над 12 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още