IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговете на хъб "Балкан" спасяват цената на газа за септември

Волатилната търговия на TTF обаче оскъпява микса на "Булгаргаз" и цената ще е по-висока от първоначалните прогнози

11:58 | 30.08.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговете на газовия хъб "Балкан" са дали много добри ценови условия за "Булгаргаз" през септември. Това стана ясно от коментари на новия изпълнителен директор на газовото дружество Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тя коментира, че през октомври ще има конкурентни цени на газа - поне на нивото през август (297 лева за мегаватчас). Тогава дружеството се надява да заработи газовата връзка с Гърция IGB, което ще свали цената на газа от Азербайджан, както и се чакат нови търгове на газов хъб "Балкан". В микса ще влезе и договореният от предишното правителство танкер от Cheniere, коментира още новият директор на "Булгаргаз". Според нея на аукционите на газовия хъб досега са постигани "в пъти" по-добри цени, отколкото по други предложени доставки.

За септември обаче цената на природния газ вероятно ще се повиши повече от очакваното заради рязкото повишение на цената на газа на нидерландската борса TTF - в края на миналата седмица газът достигна 340 евро за мегаватчас и макар че в последните дни тенденцията е надолу, суровината е много по-скъпа, отколкото беше в началото на месеца.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 3 месеца Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 3 месеца

На базата на днешните (30 август) условия на пазара, цената би била 350 лева за мегаватчас. В началото на месеца изчисленията показваха, че газът ще поскъпне с около 6% до 315 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи, че дори и в момента цената е много висока - около 280 евро за мегаватчас, но тенденцията поне е надолу. Той допълни, че TTF е база за всички изчисления и ако ситуацията на борсата се е била запазила, както е било в началото на месеца, през септември е можело да се стигне дори до намаление на цената, защото търгът на хъба "Балкан" действително е дал доста изгодни условия за "Булгаргаз".

Новият директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на заседанието в КЕВР. Снимка: Investor.bg Новият директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на заседанието в КЕВР. Снимка: Investor.bg

Търговията на TTF се изнерви миналата седмица след съобщенията за ново пълно спиране на доставките по "Северен поток 1" в края на август. Новината за бързото пълнене на газохранилищата в Европа, макар и с ограничени доставки от Русия, успокои търговията.

През ноември "Булгаргаз" ще прецени дали да участва в месечни търгове, или ще търси по-дългосрочни доставки - за целия отоплителен сезон, или до края на април 2023 г., каза още Златева.

Пред журналисти тя отказа да коментира въпроса за преговори с "Газпром". Златева гарантира, че се спазват ангажиментите по договора и ежедневно се правят заявки за доставка, които се връщат от руска страна. Преди дни обаче служебният енергиен министър Росен Христов каза, че не пращаме заявки, защото няма смисъл.

"Булгаргаз" е страна по договора и може да стане страна по арбитраж", заяви тя и насочи всички въпроси към Министерството на енергетиката. Според служебния премиер Гълъб Донев в момента се водят разговори на "много високо правителствено ниво".

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче не смята, че те ще доведат до очакваните резултати по "технически, финансови и геополитически причини". Иванов е наблюдател в кризисния енергиен щаб, а енергийният регулатор трябва да одобри евентуална промяна в дългосрочния договор между "Булгагаз" и "Газпром". Към момента в институцията не е постъпвало писмено заявление за това, каза още Иванов пред журналисти.

"Булгаргаз" планира да участва в търговете за капацитет и слотове за разтоварване на терминала край о. Ревитуса през 2023 г. Златева уточни,че в момента има някои свободни слотове за разтоварване, но не и за регазификация. Все пак компанията планира да участва и в търговете за увеличения капацитет на терминала до края на тази година.

"Булгаргаз" се стреми да нагнети газовото хранилище в Чирен до поне 80% от капацитета му, каквито са европейските регламенти. От дружеството уточниха, че заради високата цена на газа през септември потреблението ще намалее. Компанията няма да санкционира своите клиенти за неизпълнение на договорите, а ще нагнети излишъците в "Чирен".

По време на заседанието комисарят Александър Йорданов предупреди "Булгаргаз" да не предвиждат административни спънки за клиентите и в новите едногодишни договори за смяна на доставчика. Без да дава повече подробности предвид факта, че заседанието е открито, той намекна, че тази зима може да има условия за миграция от "Булгаргаз" към други доставчици на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Голяма конкуренция, ей! От 40 лева миналата година, тази голяма радост, ако намерят под 300 :)))))Тя коментира, че през октомври ще има конкурентни цени на газа - поне на нивото през август (297 лева за мегаватчас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Какво представлява в момента този хъб? Електронна платформа за търговия ли е само или има и хранилище и точка за доставки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още