IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото ръководство пое управлението на "Булгаргаз"

България отново ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ

11:23 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Деница Златева вече пое управлението на компанията. Тя има опит като административен директор в дружеството и е заемала ръководни постове в частната сфера, уточняват от пресцентъра на "Булгаргаз". Златева беше депутат от 42-то Народно събрание, в което е имала основно интереси във външнополитическата сфера, а през 2017 година беше и вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков, припомнят още от компанията.

Смяната в ръководството на "Булгаргаз" беше обявена през миналата седмица. Златева замества на поста Людмил Дацов, който пое управлението на компанията през зимата. Тогава беше отстранен дългогодишният директор Николай Павлов, за когото имаше съмнения, че не полага достатъчно усилия за получаване на допълнителни количества газ от Азербайджан.

България отново ще разговаря с Баку за допълнителни количества газ, съобщава БНР, позовавайки се на думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Предишните управляващи също посетиха Азербайджан, за да проучат възможността България да получи още между 0,5 млрд. и 1 млрд. куб. метра газ годишно. България в момента получава 1 млрд. куб. метра газ от находището "Шах Дениз ІІ" по договор от 2013 година. Според анализатори цената на този газ е няколко пъти по-ниска от тази на "Газпром" и на европейските пазари. България обаче получава само около 1/3 от договорените количества по изгодни цени, защото връзката "Комотини - Стара Загора" (IGB) още не е въведена в търговска експлоатация.

Прогнозите са, че до началото на септември всички планирани дейности, които имат значение за търговската експлоатация на новия интерконектор, ще са завършени.

България отказа офертата, договорена от кабинета "Петков" за доставката на седем танкера с втечнен газ от американската компания Cheniere заради липсата на свободни слотове на терминалите за втечнен газ в съседните страни. Единствено е приет един танкер с доставка през октомври, който ще бъде разтоварен в Турция. Експерти нарекоха това грешно решение. Според икономиста Георги Ангелов този газ ще струва "милиарди повече" след няколко месеца. Пред "Нова телевизия" той допълни, че е много по-добър вариант да имаме излишък и да продаваме, отколкото дефицит и да затваряме предприятия. 

"Явно не е имало достатъчно политическа воля", подкрепи го и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Въпрос на цена

В момента в региона няма недостиг на газ, а дори има известни излишъци, коментира обаче пред БНР бившият директор на "Булгартрансгаз", днес зам.-председател на Българската газова асоциация (БГА), Кирил Темелков. Според него всичко е въпрос на цена, като в Европа проблемът се задълбочава и от войната в Украйна.

За него на национално ниво едногодишните договори, които "Булгаргаз" е сключил за доставка на газ за своите клиенти, също предизвикват проблеми. Текстовете им не са "адаптирани" към сегашната ситуация и се оказва, че потребителите днес получават уведомление, че подлежат на санкции, защото не са потребили газа по договор, включително и заради високите цени на пазара, а това е газ, който "Булгаргаз" няма и търси при всяка цена.

В момента на нидерландската борса TTF цената на природния газ се повиши с 10% до малко над 270 долара за мегаватчас (към 2800 долара за 1000 куб. метра), след като стана ясно, че "Газпром" ще спре доставките по "Северен поток 1" изцяло за три денонощия в края на август за ремонт.

"Булгаргаз" подаде в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прогноза за цена от 315 лева за мегаватчас през септември. Това е увеличение от около 6% спрямо цената за август, която се повиши с над 60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още