IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителят на IGB: Всички допълнителни дейности ще приключат до началото на септември

Румен Радев увери, че проектът се радва на пълната подкрепа на българските институции

15:38 | 12.08.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Всички допълнителни дейности около изграждането на новия интерконектор с Гърция - системата за автоматизирано управление SCADA, пътната инфраструктура и т.н., ще бъдат довършени в срок.  В това увериха от строителната компания AVAX в началото на среща в Президентството, посветена на проекта.

"Имаме разчети да свършим това до края на месеца, но забавяне в рамките до "7-8 септември едва ли ще бъде от такова значение", коментира представителят на компанията Мицалис.

"Булгаргаз" има допълнително споразумение с доставчика на газ от Азербайджан да бъде ползвано алтернативно трасе на доставките до края на септември. Резервиран е капацитет за Неа Месемвриа и връзката "Кулата - Сидирокастро". Преди ден от компанията съобщиха, че очакват намаляване на цената на природния газ от октомври, но само ако IGB е вече в експлоатация.

Българският държавен глава Румен Радев беше категоричен в своето приветствие в началото на срещата, че газовата връзка е от приоритет за диверсификацията на газовите доставки не само за България, но и за страните от Централна и Източна Европа. Според него е нужна пълна мобилизация на строителите, възложителите от ICGB и българските институции, за да бъде въведена в експлоатация в срок газовата връзка.

Изграждането на IGB се бави повече от 12 години. Сега остават само довършителните работи, след като основните дейности по строителството бяха финализирани. Проектът има връчени сертификати за независим оператор на преносна мрежа, които трябва да влязат в сила след промяната в структурата на управление на компанията. Документите са подадени в Агенцията по вписванията, след като веднъж институцията отказа да приеме промяната заради грешно изписване на имена.

Мицалис обясни, че са имали затруднения с подготовката на проекта за получаване на разрешителните за експлоатация и увери, че проектът има 2 години гаранционна поддръжка и компанията "остава на разположение".

Проектът е на финалната права, коментира и изпълнителният директор от българска страна на проектната компания ICGB Теодора Георгиева. Тя допълни, че очаква от строителя проектът да бъде предаден според изискванията в българското законодателство.

"Оценяваме факта, че се радваме на специално отношение на институциите и се надяваме това да продължи до въвеждането в експлоатация на проекта", заяви още Георгиева.

В Президенството са още служебният премиер Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов и на регионалното развитие Иван Шишков, директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Представителите на гръцкото посолство у нас увериха, че проектът има пълната подкрепа на гръцкото правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още