IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политизира ли се темата с новата газова връзка с Гърция?

Този интерконектор е важен, защото през него ще получаваме газът от Азербайджан по договорени, а не по близки до пазарните цени

11:29 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Andrey Rudakov/ Bloomberg
Andrey Rudakov/ Bloomberg

Енергийни експерти коментираха в ефира на Bulgaria on Air, че темата за новата газова връзка с Гърция - IGB, е много политизирана. Бившият зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев смята, че този интерконектор няма голямо значение днес, а ще стане съществен за доставките на газ, когато бъде готов терминалът за втечнен газ край Александруполис.

Количествата газ от Азербайджан по договор обаче трябва да влязат у нас именно през IGB. България от 1 юли получава пълните обеми от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море - чрез алтернативата "Кулата - Сидирокастро". Но само 1/3 от тези количества са на договорената през 2013 година цена. Останалите 2/3 заради липсата на IGB в момента влизат в страната при близки до пазарните цени.

Договорът с Азербайджан и анексите към него са търговска тайна и точните цени не са публични, но според коментари от "Булгаргаз" и редица държавни институции, цената в договора за доставка се изчислява чрез петролния индекс и до скоро беше в пъти по-ниска от цената, изчислявана на базата на спот пазарите. Самият Куюмджиев също признава, че договорената цена е по-ниска, но не уточни, че тя зависи от трасето, през което минава.

Очакванията на бившите управляващи бяха, че от 1 септември, когато се очаква да влезе в експлоатация IGB, цената на газа може да падне съществено. Тези прогнози са споделени и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Единствено влияние и евентуално повишение може да дойде от факта, че във формулата за ценообразуването на азербайджанския газ е заложен известен лаг - тоест взимат се цените с шест или девет месеца назад. Цената на петрола в последните седмици трайно се установява на нива около 100 долара за барел, но след началото на войната в Украйна през февруари имаше пикове, макар и кратки, с цени над 120 долара за барел.

В петък (5 август) стана ясно, че Агенцията по вписванията не прие промените в структурата на управление на проектната компания ICGB, които са от значение за получаване на сертификатите за работа на компанията като независим преносен оператор. Според бившия премиер Кирил Петков и в служебното правителство са отменили решението на предишния енергиен министър Александър Николов, с което се дава зелена светлина за смяната на структурата на управление на компанията, което ще забави влизането в експлоатация на газовата връзка.

От енергийното министерство отрекоха тези твърдения.

Пред Bulgaria on Air председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов също коментира, че IGB трябва да бъде завършена едва с изграждането на терминала край Александруполис. По план това трябва да стане до края на 2023 година.

"Ние политизирахме икономиката", допълни още Павлов и цитира данни, според които природния газ у нас е с цена от 150 долара за мегаватчас, докато в Сърбия плащат 44 долара за мегаватчас, а в Унгария - 64 долара за мегаватчас. "Това е икономическа война", категоричен беше Павлов.

Пълния разговор можете да видите на сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още