IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Официалната комуникация с "Газпром" тече - те не ни отговарят

С въвеждането в експлоатация на газовата връзка IGB цената на газа ще падне стремително, каза премиерът в оставка Кирил Петков

13:12 | 29.07.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Последната фактура на България за природен газ до "Газпром Експорт" първоначално е била приета, а след това върната, но без никакви обяснения защо, каза енергийният министър в оставка Александър Николов по време на брифинг в Министерския съвет.

Последното предложение за нормализиране на отношенията и изпълнение на договора за доставка на газ до края на годината с "Газпром Експорт" е от страна на "Булгаргаз", обясни още Николов.

Той каза, че на този етап отговор няма и проблемът не е дали технически България ще отвори сметка за плащане на газа в рубли, или в китайски юани, а дали предложеният от Русия механизъм не крие рискове за страната. "Официалната кореспонденция върви", допълни още той.

Енергийният министър не приема и критиките, че енергетиката е в криза, сочейки, че износът на електроенергия е в "невиждани" досега обеми и страната ни е балансьор за целия регион. Има много международни компании, които искат да инвестират в сектора, допълни той.

По време на брифинга бяха дадени и подробности за развитието на проекта IGB.

С въвеждане в експлоатация на новата газова връзка цената на природния газ ще намалее "стремително", каза премиерът в оставка Кирил Петков.

Очакаванията са, че до четири седмици газовото съоръжение ще има Акт 15 и Акт 16 и тогава вече ще има и търговски доставки по него. В момента проектът вече има Акт 14, стана ясно още от думите на премиера.

Ако до края на август IGB няма Акт 16, ще бъде ясно, че се връщаме към времената, когато "националният интерес не е водещ", поясни Петков и допълни, че "тъй наречените евроатлантици" дълги години са работели в интерес на "Газпром".

Николов обясни от своя страна, че IGB е важен за целия регион и посочи, че връщайки се назад, е много показателно, че предишното ръководство на "Булгаргаз" е заявявало многократно, че е невъзможно България да получава газа от Азербайджан в пълен обем, преди IGB да бъде въведен в експлоатация.

От 1 юли, макар и по алтернативно трасе, България вече получава доставките в пълен обем според вписаното в договора с Азербайджан от 2013 г.

При издаването на Акт 16 има много изисквания и съгласувателни процедури, посочи от своя страна изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Според нея обаче посочените срокове са изпълними и до 1 септември газовата връзка може да влезе в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Златце , на Хенри Хъб в момента цената е $8,34MMBtu , х 1,93 днешният курс , прави 16,09лв х 2,93 = 47,14 за МВтч . Такса за втечняване и регазификация е 10% от изпращащия и приемащия терминал . Ти я плащаш с твоят газ , натурално , с него се захранват прословутите турбини генериращи ток за инсталациите ... :))) ... щото така е най-лесно за всички . И газът става 47,14 х 1,20 = 56,57 за МВтч . Транспортът е около 2,20лв за МВтч . И получаваш 58,77 за МВтч . Имаш около $1-2 за 1000м3 транспорт по газопровода от турският терминал до входната точка у нас . Ай са погледни цената на нашият хъб колко е . Тук има една премия , която се плаща , защото не е десетгодишен договор , но не е нещо зверско , пак е процент . По-скор са две премии , има премия на търсенето според регион , азиатският я плаща лятото , европейският континент я плаща зимата . И последно има такса за капацитет на терминалът в Турция , която не е нещо огромно , но трябва да се резервира . Нека със всички утежняващи натрупвания да стане двойно , което малко ме съмнява , но нека да сме песимисти . Става 117,54лв за МВтч ... :))) ... Ай са виж на хъба колко е ... Като сравниш тези цифри , ще разбереш ли що вие очиларката от посолството на умрело ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 1 година
Напротив има си договор с газпром базиран на 70 % борса има си и решение на кевр . Сравняваш едното с другото и си лесен . Ако почнеш газа на азерите той е 40 % от миксер в цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Т.е., като казваш, че единият е по-евтин от другият всъщност си е чиста проба манипулация, тъй като не знаеш каква е цената нито на единия, нито на другия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Ще ни отговорят ,спокойно. Вчера Митрофанова не случайно направи изявление Друг е въпроса на кой ще пратят отговора Всеки случай няма да е на Кирчо и неговите "експерти и съветници"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 1 година
*** не аз определям цената още по малко пък ти . Има борса манипулирана от руснаците на нейна база се определя цената на руската газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
То важното е да го има. Иначе и аз продавам газ по 1лв за 1000м3 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
За да изкарат пари за войната си. Явно вече ги е страх че губят по точки и нашият пазар е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
По-ниско, само че никой не смее да каже колко точно струва. Иначе е по-евтин, вярвам ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
индианеца
преди 1 година
Защото са подписали договор, който нарушават едностранно. Освен това са търговско дружество, а не отдел на правителството на РФ, и е техен интерес да си изпълняват задълженията, независимо дали са към пудели, балкански лъвове, сибирски мечки или брадати дракони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Frosty
преди 1 година
Някой може ли да даде смислено обяснение, защо им е на Газпром да отговарят на пуделите на САЩ в българия??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още