IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Много LNG терминали в Европа са блокирани спекулативно

Цената на договорените седем танкера е "много релевантна за България", каза още енергийният министър

21:47 | 28.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента в Европа много терминали за втечнен газ са блокирани спекулативно - няма очаквана доставка, но заради ограничения износ от Русия слотовете могат да бъдат продадени на много по-висока цена, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента енергийният министър в оставка Александър Николов.

Той поясни, че в момента всички се конкурират с всички за достъп до терминали, а България като страна, която няма такова съоръжение все още, трябва да се бори с останалите на пазара.

Коментарът на Николов е породен от новината за договорената доставка на седем танкера с втечнен газ до следващата пролет. Правителството в оставка обаче остави на следващите управляващи да осигурят инфраструктурата за получаването им. По данни на "Булгаргаз" до края на годината няма свободен капацитет на терминала на о. Ревитуса, но в същото време компанията успя да договори доставка на втечнен газ през август чрез гръцкия оператор на газопреносната мрежа DESFA.

Терминали за втечнен газ в Черно море не могат да бъдат изграждани заради забраната за преминаване на танкери през Босфора. България обаче ще има достъп до терминал, когато заработи съоръжението край Александруполис, в който страната чрез "Булгартрансгаз" има дял от 20%. Очакванията са този терминал да бъде въведен в експлоатация до края на 2023 г.

По отношение на цената Николов коментира, че това е вторият основен фактор при договорките днес - на първо място е количеството. Цената на газа на последните договорени доставки е "много релевантна" за България на предвид покупателната способност и социалната поносимост на разходите", допълни още министърът. Той не назова конкретна цена, но поясни, че отстъпката спрямо спот пазарите в Европа към момента на договора е 30 долара за мегаватчас. С транспортните разходи и разходите за регазификация отстъпката е от около 20 долара, изчисли Николов.

Енергийният министър допълни още, че газът поскъпва в цяла Европа и причината за това е поведението на един от системните доставчици - "Газпром". Николов беше категоричен, че цената на втечнения газ по дългосрочен договор действително би била в пъти по-ниска, но при начало на доставката през 2025-2026 година.

В сряда (27 юли) е имало заседание на борда на "Булгаргаз" и е обсъдена възможността на компанията да има достъп до 800 млн. лева, потвърди още енергийният министър. Това обаче не означава, че компанията е във фактически фалит, а е искала да си гарантира средства, ако предплащането би осигурило по-изгодни доставки при преговорите за нов дългосрочен договор.

"Булгаргаз" не е пред фалит, заяви още Александър Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
За протокола: при пазарна икономика спекула няма. Има бузинес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 1 година
релевантно ще е да се самооб.еси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още