IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в оставка предлага договор за внос на 7 танкера с втечнен газ*

Ще бъде одобрена и схемата за подпомагане на бизнеса заради скъпата електроенергия

14:08 | 28.07.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството в оставка ще разгледа предложение на Министерството на енергетиката за доставката на втечнен природен газ, с което да бъде гарантирано потреблението през зимните месеци, коментира премиерът Кирил Петков малко преди началото на вероятно последното редовно заседание на Министерския съвет.

Договорът, който ще бъде разгледан, предвижда внос на 7 танкера втечнен газ. За целта обаче служебното правителство ще трябва да осигури капацитет от терминалите в Гърция и Турция.

Преди ден Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува ценовото заявление на "Булгаргаз" за август. В него от компанията обясняват, че няма свободен капацитет на терминала на о. Ревитуса до края на годината и затова втечнен газ през август ще бъде внесен чрез инфраструктурата на гръцкия оператор DESFA.

Договорът ще бъде подписан днес, но ще влезе в сила след 19 август, обясни Петков след края на заседанието на Министерския съвет. По този начин, ако служебното правитлество намери по-добра оферта, или не успее да осигури техническите изисквания, договорката ще може да бъде развалена без да се дължат неустойки.

Енергийният министър Александър Николов обясни след края на заседанието, че източникът на доставките е САЩ, но отказа да посочи името на компанията, защото договорът реално няма да влезе в сила днес. Договорките са постигнати през схемата за общи покупки на Европейската комисия (ЕК).

Договорът предвижда доставката на 3 танкера до края на тази година и още 4 през 2023 година. Първият танкер вече е договорен къде ще бъде разтоварен и регазифициран на о. Ревитуса. Останалите доставки ще бъдат в периода ноември 2022 година - април 2023 година.

Александър Николов коментира, че слотовете на гръцкия терминал до края на годината действително са разпродадени, но също така се търгуват и могат да бъдат закупени от "Булгаргаз".

Цената на договорения газ е обвързана с газовия хъб "Хенри", където цените са по-ниски отколкото на TTF в Нидерландия, стана ясно още от думите на Николов. За първите три доставки цената е около 30 долара по-ниска спряма нивата на европейските пазари в момента на договаряне.

Правителството ще одобри и начина за реализация на схемата за компенсация на бизнеса са скъпия ток за периода 1 юли - 30 септември, аноносира още Петков. "Реално ще помогнем на 633 хил. небитови крайни потребители", допълни.

В актуализацията на бюджета бяха предвидени мерки в подкрепа на небитовите потребители, чрез които де факто беше въведен таван на цената на електроенергията от 250 лева за мегаватчас. От бизнеса на няколко пъти призоваваха в последните дни да бъдат одобрени всички процедури, така че облекченията да могат да бъдат изплатени.

С решение, очаквано по-късно днес (28 юли), министрите ще отпуснат и 150 млн. лева, които ще покриват схемата за отпускане на отстъпка от 0,25 лева за литър гориво при зареждане на бензиностанциите. Кирил Петков коментира още след края на заседанието, че се работи за успокояване на цената на бензина чрез задължението преработеният от "Лукойл" руски петрол да може да бъде предоставян само на българския пазар.

* Информацията е допълнена с изявленията след края на заседанието на Министерския съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тоя проект го чакам... искам да видя кое село ще се навие да има склад за ояг до него, при положение че за една кариера си вдига шум! ... зелените бая ще захлебят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 1 година
По европейски регламент сме да съхраняване ояг на наша територия . Затова има и проект за национално хранилище в нови хан мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Само не ми е ясно защо държавата трябва да ползва нашите данъци да спасява нечии бизнес. Нали токът се търгува на свободен пазар. Който е неконкурентноспособен да пуска кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
Правителството в оставка има още един ден. От понеделник това предложение остава в историята. Пак ще си получаваме газ от Русия. Като за последно Кирчо иска да генерира някакви лайкове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Един басейн имаме ... :))) ... Във всеки реактор имаме 163 касети гориво , всяка година се вадят м/у 42 и 48 с отработено гориво и се заменят със свежо . Местят се в мокрият басейн да изстиват минимум 5 години . После се карат в рассия за преработка и те ни връщат високорадиоактивните отпадъци остъклени , във вид за сухо съхранение . На нашата площадка за временно сухо съхранение , могат да се съхраняват 2856 касети. Ако не се извозват отпадъците , капацитетът ще бъде запълнен 2032г. Всеки производител на ядрено гориво , може да го подготви за сухо съхранение и го прави ... Само във вашите опорки нещата са хвърчащи и безсмислени и единствено сочещи рассия , това е зверски регулирана дейност , поради голямата опасност за общественото здраве . А расияните са една посредствена ядрена държава с посредствена ядрена технология . Дори не са в топ 5 на ядрените държави , нито като производител , нито като строител , нито като оператор ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Айде, копейки, почвайте да виете! :))) ама само как се сгромоляса мита, че не могло без мордорски газ, а ? :))) Досвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ти що живееш в мезонет. За знанията и уменията си. Мда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 1 година
О-о, тази копейка се беше позагубила, сигурно е ходила да получи заработените рубли, и сега се включва за да изкара нови. Но какво ще си купи с тези хартишки?! Импето например няма шансове да смени панелката на последния етаж, то даже и акциите му в Газпром отидоха в канала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
v_tin
преди 1 година
И колко такива басейна имаме селка, защото ако досега не са го вземали сигурно басейните трябваше да стигнат до софия. Всяка година есента едно малко катерче вози свежите касети и дава старите. Мъкне ги под вода заради охлаждането. Но като искаш си пиши не ми пречиш. Може да видиш украинците колко хиляди касети имат- искаха да ги дадат на русия, обаче тя отказа. Между впрочем някой в друга тема беше обяснил- руско гориво обогатено в русия се продава на швеция, и тя го дава на джапанките. Джапанките натискат тук-там- където пробият за това си гориво. Айдееее ф остъттъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Смешен нефелник ... Расияните НЕ ВЗИМАТ ОТРАБОТЕНО ГОРИВО от поне 25-30 години !!!! Айде сменяйте малко и календара на стената и опорките , че е досадно вече !!! Нашето в Козлодуй стой в едни басейни и се трупа по 27 тона на година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още