IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предупреждава за липсата на договори за компенсациите за скъпия ток

От АОБР предупреждават за вълна от фалити и ликвидна криза в енергийния сектор

20:21 | 22.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

Работодателските организации бяха уведомени от представители на търговците на електрическа енергия, че поради липса на сключени договори между тях и Министерството на енергетиката, съгласно които да бъдат компенсирани за разликите между базовата цена и реалната борсова цена, започват да фактурират пълните цени на електрическата енергия на крайните си клиенти.

Това съобщават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо, изпратено до премиера в оставка Кирил Петков. 

Копие на документа е изпратено до вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев, както и до министъра на енергетиката в оставка Александър Николов, както и до председателя на Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) Диан Червенкондев. 

В него представителите на работодателските организации настояват в спешен порядък Министерският съвет да приеме необходимите решения и договорите между търговците на електроенергия и Министерството на енергетиката да започнат да се сключват още от началото на следващата седмица.

В него от АОБР посочват, че за да се сключат тези договори, трябва да има решение на Министерския съвет, с което да са одобрени разходите по програмата за компенсиране на цените на електроенергията и да бъде определен размерът на допълнителните вноски във ФСЕС, с които да се финансира тя до края на годината.

Решението за продължаване на компенсациите за бизнеса заради високата цена на електроенергията беше взето от депутатите при актуализацията на Бюджет 2022. 

Работодателските организации обаче подчертават, че липсата на сключени договори между търговците и Министерството на енергетиката ще доведе до колапс. "Пълното фактуриране на разходите за електрическа енергия и очакването на компенсирането им в някакъв неопределен бъдещ период ще доведе до ликвидна криза и невъзможност за заплащане на консумираната електроенергия", пише в писмото до премиера.

АОБР предупреждават още, че небитовите потребители, сред които освен индустрия има и обществени учреждения, не могат да генерират финансов ресурс, който да е достатъчен за заплащане на цената на електроенергията без компенсации.

Според тях това ще предизвика вълна от фалити и неразплатени задължения по цялата верига на доставките от клиентите през търговците до производителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Трай коньо за зелена трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още