IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа с 54% от 1 август

Не е ясно как ще бъде определена цената на газа за следващия месец заради нищожното решение на парламента за назначаване на председател на КЕВР

13:21 | 27.07.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър КЬосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър КЬосемарлиев, Investor Media Group

"Булгаргаз" е подал заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишение на цената на природния газ с 53,8% от 1 август. Така крайните снабдители и топлофикациите ще плащат 286,84 лева за мегаватчас от следващия месец.

От публикуваната на сайта на енергийния регулатор информация е видно, че през август компанията отново ще разчита на доставки на втечнен газ, които ще влязат през гръцкия терминал на о. Ревитуса и чрез гръцката DESFA. От информацията става ясно още, че има потвърждение, че от 1 юли страната ни получава пълните количества газ от Азербайджан.

"Булгаргаз" не е могъл да сключи директен договор с търговци на втечнен газ заради липсата на свободен капацитет на терминалите в региона.

Газовата компания е осигурила и количества газ за газовото хранилище в "Чирен", чиято стойност не влиза в ценообразуващата таблица за август. Тези покупки ще бъдат финансирани със собствен и привлечен капитал на "Булгаргаз".

Засега не е ясно как ще бъде определена цената на природния газ за следващия месец. След решение на Конституционния съд, според което изборът на председател на КЕВР е нищожен, енергийният регулатор практически е блокиран. Решението още не е публикувано в Държавен вестник, но председателят Станислав Тодоров коментира, че няма да взима решения - те лесно могат да бъдат обжалвани, защото той ще е гласувал със ясното съзнание, че е избран неправомерно.

Досегашните решения на комисията обаче не могат да бъдат атакувани в съда по това основание, защото са вземани единодушно от членовете на регулатора и гласът на Тодоров не е имал решаващо значение.

През този месец цената на газа на европейските пазари се увеличи рязко заради намаляването на доставките по газопровода "Северен поток" от Русия. В момента августовските контракти достигат цена от 202 евро за мегаватчас, но по-рано през деня (27 юли) бяха докоснати и нива от над 225 евро за мегаватчас.

ттф ттф

Източник: TTF

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още