IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР очаква информация от "Булгаргаз" за неустойки по договора с "Газпром"

Регулаторът очаква спешно и информация от държавните дружества за предприетите мерки за предотвратяване на газова криза

14:41 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска информация от "Булгаргаз" за изпълнението на действащия договор с "Газпром Експорт" и предприетите действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки. Това съобщават от регулатора, след края на заседание на комисарите. 

Договорът с "Газпром Експорт" не е прекратен и "Булгаргаз" изпраща заявки, както предвиждат клаузите, които руската страна не изпълнява, коментира преди време министърът на енергетиката Александър Николов пред енергийната комисия. 

КЕВР изисква спешно и информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период. Решението е било взето на заседание на регулатора. 

С него комисията задължава "Булгаргаз" в качеството на обществен доставчик, да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца.

По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към държавната компания. Общественият доставчик следва да подържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб "Балкан", посочват от КЕВР.

"Булгартрансгаз", в качеството си на оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети от оператора мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище "Чирен".

Информацията за нивото на запълване на съоръжението беше достъпна на седмична база преди години. С редизайн на сайта на "Булгаргаз" тази възможност обаче в момента не е достъпна.

От газовата борса "Газов Хъб Балкан" се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества.

Исканата от дружествата информация трябва да бъде предоставена в срок до 27. юли 2022 година., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за август, допълват още от енергийния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още