IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФИЕК: Бизнесът не може да свие потреблението на газ, нито да плаща по-висока цена

Ако цената се повиши още, потреблението на газ ще намалее естествено и някои предприятия просто ще затворят, предупреждават от организацията

19:50 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийно интензивното производство в България нито може да ограничи потреблението си на газ с 15%, нито може да плаща по-висока цена за суровината. Това гласи позиция на Българската федерация на инсустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) по повод публикувания преди ден план на ЕК за спестяване на природен газ.

Целите, заложени от Брюксел, са доброволни, но може да станат и задължителни, опасяват се от бизнеса. Според техните изчисления ограничаването на потреблението с 15% се равнява на 450 млн. куб. метра природен газ на година. От БФИЕК призовават правителството в оставка да обяви дали и как смята да се съобрази с призивите на ЕК.

"Базовата енергоинтензивна промишленост в България категорично не може да намали с такъв обем консумацията си, без да намали производството и да не изпълни поръчките си в нарушение на съществуващи договори", коментират още от бранша. Според позицията на организацията подобно ограничение ще доведе и до загуба на работни места, свиване на производството и на генерираната добавена стойност.

Бизнесът не може да си позволи и да плаща по-високи цени за природния газ. "Ако цената се повиши още, потреблението на газ ще намалее естествено по икономически причини - някои предприятия просто ще затворят", пишат от БФИЕК.

От организацията настояват още, че трябва да бъдат предприети действия, които да гарантират, че "Газпром Експорт" няма да има претенции към българската страна по клаузата "take-or-pay" ("вземи или плати" - основна идея на подобна клауза е продавачът да не плаща разходите по доставка в случай, че купувачът се откаже от нея - бел. ред.) в договора за доставка. Преди ден Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска информация от "Булгаргаз" какво се случва с договора с руския газов гигант и дали се предприемат мерки за неустойки заради неизпълнението на заявките за доставка.

Днес (21 юли) обаче Конституционният съд обяви решението на Народното събрание, с което се назначава председателят на регулатора, за нищожно. Според Станислав Тодоров това ще блокира текущите процедури на регулатора, включително и обявяване на ценово решение за газа през август.

От КЕВР поискаха още и информация относно мерките на държавните дружества за осигуряване на доставките на газ през зимните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още