IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането в експлоатация на новата газова връзка с Гърция е под въпрос

Агенцията по вписванията отказа да одобри промяната в структурата на управление

18:10 | 05.08.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането в търговска експлоатация на новата газова връзка с Гърция IGB е под въпрос. Причината е, че Агенцията по вписвания отказа да впише промяната в структурата на управление на проектната компания ICGB. Това е станало в края на юли.

Промяната в структурата на управлението - от едностепенно в двустепенно, с надзорен съвет и управителен съвет, е условието за получаване на сертификат за независим преносен оператор. Българската Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и гръцката RAE с общо решение издадоха сертификата, който получи одобрение и от Европейската комисия.

Но този документ е издаден под условие за промяната в структурата на управление на ICGB.

Отказът на Агенцията по вписвания да регистрира промяната е мотивиран с невъзможността да бъде идентифициран един от новите управители - на част от документите името му е изписано като Георгиос Сатлас, а на други - Джордж Сатлас. Институцията е дала инструкции как документите да бъдат коригирани и те могат да бъдат внесени отново.

Справката в регистъра показва, че компанията е направила това на 4 август. В обяснение до Агенцията по вписвания е записано, че внесените документи за смяната на структурата на управление са превод от английски език и навсякъде, където е записано името "Джордж" следва да бъде четено като "Георгиос".

Според бившия премиер Кирил Петков обаче това вече няма значение, защото на 3 август служебният енергиен министър Росен Христов е отменил решението на предшественика си Александър Николов, с което се нареждат действията за смяната на структурата на управление на компанията. От Министерството на енергетиката в позиция, изпратена до медиите, отричат решението на Николов да е отменено. 

"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят", категорични са от ведомството.

Забавянето на въвеждането в експлоатация на IGB ще има съществено значение за цената на газа у нас, не само за количествата втечнен газ, за които България преговаря. По договора с Азербайджан доставките на газ трябва да бъдат именно през тази връзка.

Тъй като реализацията ѝ се забави години, беше договорено България все пак да получава част от обемите през съществуващата връзка "Кулата - Сидирокастро". Когато "Газпром" спря да осигурява газ за България, българските власти договориха още количества по договора, но на по-висока цена. Цената е по-ниска от пазарната, както уверяват от "Булгаргаз", но все пак методиката за ценообразуване на газ от Азербайджан по договор се базира на петролния индекс, а цената на петрола вече падна под 100 долара за барел.

На газовите пазари в Европа в момента търговията се стабилизира около нивото от 200 евро за мегаватчас.

Междувременно и терминалът край о. Ревитуса разширява капацитета си, което отваря нови възможности за получаване на втечнен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
In a dark place we find ourselves, and a little more knowledge lights our way. ------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
Тези ще направят и невъзможното за да забавят колкото могат повече енергийната независимост на България...F,uck Greensock
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
F,uck Fatmaka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Започна се борбата за работни места. Махнете чуждите хора, сложете нашите. Ако позициите се запълваха според качествата и уменията на кандидата, нямаше да има масови рокади при всяка смяна на министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
ing5rov
преди 1 година
кирчо кога ше го намерят и набият техните най накрая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 21
ing5rov
преди 1 година
мхм , вашингтонския слугинаж щял да яде хурката ... бая пара от америка за България сте опапали медиите и тролевите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
пасъм
преди 1 година
Положението май става по-зле отколкото, когато назначиха прасето за шеф на ДАНС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да се приготвим за всякакви номерца и игрички на местния кремълски слугинаж. Навързани са на хранилката всякакви ypoди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още