IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Не вярвам отново да купуваме газ от "Газпром"

Таксите на БНЕБ остават без промяна, стана ясно по време на заседание на енергийния регулатор

12:40 | 03.08.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не вярвам да се стигне отново до покупката на газ от "Газпром", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след заседание в регулатора. Той беше категоричен, че Европейският съюз, чийто член е и България, вече се движи в друга посока. "Само след две години енергийната карта ще е коренно различна", каза той и допълни, че след тежка зима за всички Европа ще постигне своята енергийна независимост.

Иванов коментира още, че не очаква сериозни изменения в заявленията на "Булгаргаз" за цената на газа от август. Компанията поиска енергийният регулатор да утвърди цена от 297 лева за мегаватчас, или с около 60 на сто по-висока. Очакванията са, че КЕВР ще се произнесе по това заявление до 12 август.

Според председателя на КЕВР намаление на цената на газа може да се очаква с влизането в търговска експлоатация на новата газова връзка IGB, както и при сключване на дългосрочни договори за доставка. Така ще бъдат избегнати неяснотите всеки месец около слотове по терминали, резервиран капацитет и т.н.

Дори и в момента "Булгаргаз" купува руски газ, но през посредници, коментира още Иван Иванов. Наблюденията на входните точки от Турция, откъдето страната получаваше газа от "Газпром Експорт", показват, че няма намаление на обемите, а има увеличение през "Кулата - Сидирокастро" - към Гърция. След това "Булгаргаз" купува от търговци в съседката ни, но вече на по-висока цена. В момента, в който Иванов е следял тази схема, газът е влизал в Гърция при цена от 85 евро на мегаватчас. След това "Булгаргаз" е купувал газ от гръцката DEPA при цена от 95 евро за мегаватчас, а от други търговци цената е стигала до 105 евро за мегаватчас.

Иванов сподели още, че е притеснен за финансовото състояние на "Булгаргаз", чиито задължения вече надхвърлят 500 млн. лева. 300 млн. лева от тази загуба идва от неплатени задължения на "Топлофикация София". В условията на спот покупки "Булгаргаз" трябва да предплаща доставките, което поставя в допълнителен риск компанията, припомни още Иванов.

По отношение на "Топлофикация София" и задълженията ѝ решението е финансова подкрепа и стартиране на одобрения още през 2021 година петгодишен план за оздравяване. Дружеството е в много тежка ситуация, защото купува газ на два пъти по-висока цена от определената от КЕВР за новия регулаторен период (120 лева за мегаватчас). Иванов посочи, че цената на топлинната услуга може да бъде преразгледана на 1 януари 2023 година, тоест шест месеца след предишното решение, но се надява дотогава пазарите да се успокоят и цената на газа да тръгне надолу.

Столичното топлофикационно дружество е много значимо в социално-икономически аспект. То осигурява топлинна енергия на 420 хил. абонати и преминаването им към електрическа енергия може да "натовари недопустимо" енергийната мрежа на София, припомни Иванов.

По време на заседанието на регулатора бяха обсъдени промени в правилата за търговия с електроенергия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сред които и въвеждане на 15-минутен сетълмент и 15-минутни продукти за сегмента "В рамките на деня". Те трябва да бъдат въведени едновременно от 1 октомври, отбеляза изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) посочиха по време на дискусията, че това налага промени в методиката на цената на балансиращия пазар. Те трябва да избегнат появата на отрицателни цени, срещу които са възразили участниците на пазара при появата на балансиращия пазар през 2014 година.

Георги Самандов от Института за развитие и управление на ресурси беше категоричен, че 15-минутен сетълмент няма да може да бъде въведен в сегашните условия на пазара. Той поиска БНЕБ да поиска дерогация от това правило до 2024 година. От работната група на КЕВР обясниха, че вече са позволили отлагане на правилата и нямат право да дадат такова отново.

Константинов посочи още по време на дискусиите, че промените подобряват управлението на риска и облекчават финансовите потоци. Няма да има увеличаване на таксите за участниците в борсовата търговия, коментира още той и допълни, че се подготвя промяна във фактурирането, която е съгласувана с Националната агенция за приходите (НАП).

Участниците в общественото обсъждане критикуваха и липсата на клирингова къща на енергийната борса.

Промените в правилата за търговия на БНЕБ ще бъдат обсъдени и одобрени на закрито заседание на КЕВР на 30 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Иван Иванов: Не вярвам отново да купуваме газ от "Газпром" === Аз пък не вярвам ТОЯ да не е за трепане. И всичките подобни на него, слуги на чужди интереси. Малка България си жертва икономиката заради политиката на господаря зад гьола. Обичайните отцепродавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , за един блок на 16 етажа е супер идея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Каква Топлофикация? Панели за вода на покрива на всеки блок + голям неръждаем бойлер и свързване към съществуващата инсталция за топла вода. Дори водомерите могат да се запазят + електромер на бойлера под покрива и да се покриват сумите пропорционално на използването, а сметката за вода да отива към водоснабдителната фирма. Това можеше да се направи с плана за въстановяване. Зимата е сложно, но при добра изолация на бойлера като се има в предвид, че има икономия от мащаба и все пак слънце грее и зимата, то сметката за ток и респективно натоварването на електропреносната мрежа ще минимално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още